Dodental aardbeving Mexico stijgt naar zeker 58

Er is een waarschuwing afgegeven voor tsunami’s. Het zou gaan om de krachtigste beving in Mexico sinds 1985.

Militairen inspecteren aardbevingsschade in de stad Veracruz.
Militairen inspecteren aardbevingsschade in de stad Veracruz. Foto Victoria Razo/AFP

Een aardbeving met een kracht van 8.1 op de schaal van Richter heeft donderdagavond laat (plaatselijke tijd) in Mexico zeker 58 levens geëist. Dat meldt persbureau AFP. De beving vond plaats voor de Mexicaanse zuidkust en is één van de zwaarste in de Mexicaanse geschiedenis.

Het lijkt er vooralsnog op dat de meeste dodelijke slachtoffers zijn gevallen in de staat Oaxaca in het zuiden van Mexico. De plaatselijke gouverneur zegt dat er in Oaxaca twintig mensen zijn doodgegaan. Zeventien van hen zouden in hetzelfde dorp zijn omgekomen.

Het epicentrum van de aardbeving ligt in de Stille Oceaan, 87 kilometer onder de plaats Pijijiapan. Dat stadje is hemelsbreed zo’n 750 kilometer verwijderd van hoofdstad Mexico-Stad. Ook daar was de beving duidelijk te voelen. Mensen renden na de aardbeving de straat op, zegt een ooggetuige volgens persbureau Reuters. Over dodelijke slachtoffers in Mexico-Stad is nog niets bekend.

Twitter avatar ABC7 ABC7 Eyewitness News #BREAKINGNEWS 8.0 earthquake strikes near coast of Chiapas, Mexico
https://t.co/kPYytpxF30 https://t.co/qCwRnivMU4

In de staat Tabasco kwamen twee kinderen om het leven. Eén van van hen stierf toen het bedolven werd onder een instortende muur. Een baby in een ziekenhuis kwam om het leven toen zijn beademingsapparatuur er door stroomuitval mee ophield. In San Cristóbal de las Casas, in de staat Chiapas, vielen drie doden.

Berichten over schade zijn er ook al. Honderden gebouwen zijn ingestort. Ook scholen en ziekenhuizen zijn beschadigd. Na de beving zaten 1,8 miljoen mensen zonder stroom.

Vloedgolven

Het Amerikaanse meteorologisch instituut NOAA waarschuwde aanvankelijk dat Mexico te maken kon krijgen met vloedgolven van meer dan drie meter hoog. Ook Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama en Honduras liepen gevaar. Het lijkt erop dat de tsunami’s uiteindelijk mee zijn gevallen. De golven waren volgens het Amerikaanse overheidsorgaan dat tsunami’s in de gaten houdt niet hoger dan een meter.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto sprak van “een grootschalige aardbeving”, die sterker is dan de beving van 8.0 die Mexico in 1985 trof. In en om Mexico-Stad kwamen toen duizenden mensen om het leven.

In het aardbevingsgebied zijn inmiddels meerdere kleine naschokken geweest, met een kracht van om en nabij de 5 op de schaal van Richter. President Nieto heeft de bevolking gewaarschuwd dat er mogelijk nog zwaardere naschokken kunnen volgen, met een kracht tot 7.2 op de schaal van Richter.

Koningin Máxima was op het moment van de aardbeving in Mexico. Ze moest daar zijn vanwege haar werk voor de Verenigde Naties. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat Máxima ongedeerd is en in Mexico blijft, waar ze de afgelopen dagen onder meer een toespraak heeft gehouden in het nationaal paleis in Mexico-Stad.