270.000 Rohingya op de vlucht voor geweld Birma

De afgelopen twee weken is het geweld tussen Rohingya-strijders en de regering hevig opgelaaid.

Een journalist fotografeert een brandende hut in de deelstaat Rakhine.
Een journalist fotografeert een brandende hut in de deelstaat Rakhine. Foto Nyein Chan Naing/EPA

Zo’n 270.000 Rohingya zijn de afgelopen twee weken uit Birma gevlucht naar Bangladesh. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag bekendgemaakt. De vluchtelingen verlaten het Zuid-Oost-Aziatische land vanwege de hevige geweldsuitbarsting die eind augustus in de deelstaat Rakhine ontstond tussen Rohingya-rebellen en regeringstroepen.

Een dag eerder maakte de UNHCR nog melding van 164.000 gevluchte Rohingya. Dat aantal ging omhoog toen de organisatie nog meer vluchtelingen aantrof in gebieden waar ze eerder niet had gecontroleerd. De organisatie benadrukt dat het gaat om een schatting, en dat sommige mensen mogelijk dubbel zijn geteld. Maar, zegt een woordvoerder:

“De aantallen vluchtelingen zijn ontzettend alarmerend. Het betekent echt dat we nog meer moeten doen om te helpen, en dat de situatie in Myanmar heel snel moet worden aangepakt.”

Bootvluchtelingen

De vluchtelingenstroom van Birma naar buurland Bangladesh is de afgelopen dagen aanzienlijk gegroeid. Maandag zeiden hulporganisaties nog dat er 87.000 Rohingya op de vlucht waren. Sindsdien hebben dus nog bijna 200.000 mensen de tocht ondernomen. Volgens de UNHCR komen de meesten te voet, door het oerwoud en de bergen. Enkele duizenden kozen voor de boot - de deelstaat Rakhine en Bangladesh liggen naast elkaar aan de Golf van Bengalen. Woensdag zouden alleen in de plaats Cox’s Bazar al minstens driehonderd boten zijn aangekomen.

En het einde is nog niet in zicht, vreest de Bengaalse UNHCR-chef Shinni Kubo:

“Ik ben bang dat we ons moeten voorbereiden op nog veel meer vluchtelingen. We hebben enorme financiële steun nodig. Dit is nooit eerder vertoond. Dramatisch. Zo zal het nog wekenlang doorgaan.”

De massale uittocht kwam op gang nadat op 25 augustus de vlam in de pan sloeg tussen Rohingya-opstandelingen en de Birmese regering. Rohingya-strijders vielen toen grensposten aan, waarbij 71 doden vielen - met name aan de kant van de rebellen. Het regeringsleger reageerde met een uitgebreide operatie tegen de opstandelingen.

Bekijk ook de fotoserie die NRC-samenstelde over de exodus van de Rohingya

Bij die operatie waren vorige week al zeker 400 mensen om het leven gekomen. Het leger zegt dat het uitsluitend reageert op aanvallen door Rohingya-strijders. De vluchtelingen melden echter dat de regeringstroepen Rohingya-burgers verjagen en huizen platbranden.

Discriminatie en onderdrukking

In Birma wonen ongeveer 1,1 miljoen Rohingya. Het islamitische volk vormt een minderheid in het verder voornamelijk boeddhistische land. De Rohingya zijn stateloos en worden stelselmatig gediscrimineerd en onderdrukt. De VN concludeerde eerder dit jaar dat regeringsmilitairen zich schuldig hebben gemaakt aan moordpartijen, martelingen en verkrachtingen. Rohingya-rebellen strijden al sinds de jaren veertig tegen de regering. Het afgelopen jaar laaien de onlusten geregeld op.

Lees ook: Ook Aung San Suu Kyi doet niks voor de Rohingya

De Rohingya krijgen in moslimlanden veel steun. In Indonesië gingen duizenden demonstranten de straat op. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich achter de Rohingya geschaard. Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die niet de president van Birma is maar in de praktijk wel de macht in handen heeft, krijgt kritiek. Zij zou te weinig doen om de Rohingya te beschermen.