Zo vaak googlet Nederland ‘hoe repareer ik een toilet’

Google onthoudt je gekste zoekopdrachten en blijft je er tot het einde der dagen mee achtervolgen. Maar nu hebben ze er iets leuks mee gedaan.

Nederlanders vragen vaak aan Google hoe je een toilet repareert
Nederlanders vragen vaak aan Google hoe je een toilet repareert Foto Screenshot Google

Hoe lang moeten asperges koken, hoe kom je erachter of die jongen je leuk vindt en hoe word ik gelukkig? Stel jij ook wel eens praktische (en misschien wat domme) vragen aan Google? Je bent niet de enige die vragen stelt op Google. ‘How to…’ staat volgens zoekmachine Google het hele jaar door hoog in de populairste zoekresultaten en nu hebben ze inzichtelijk gemaakt welke vragen het meest gesteld worden.

Om te beginnen: wist je dat in de categorie repareren van huishoudelijke apparaten in Nederland het meeste gezocht wordt op ‘hoe maak ik een deur’? Op nummer twee staat ‘hoe repareer ik een muur’ en de derde plek is voor ‘hoe maak ik een raam’. Of dit wat zegt over de kwaliteit van de Nederlandse huizen, vermeldt Google niet.

Hoe moet ik zoenen?

Vormgever Xaquín González Veira maakte in samenwerking met Google News Lab interactieve graphics van alle zoekresultaten. Zo staat in de productie onder meer een wereldkaart van de zoekopdrachten naar hoe welke huishoudelijke apparatuur gerepareerd moet worden. Ook zag hij wat aparte verbanden tussen zoekopdrachten. Zo volgen de zoekopdrachten ‘hoe repareer ik een toilet’ en ‘hoe eet ik met eetstokjes’ dezelfde trends.

De data visualisatie How to fix a toilet (and other things you couldn’t do without Search) is onderdeel van een project van Google om grote hoeveelheden data inzichtelijk te maken voor het publiek, onderzoekers en journalisten. Zo wordt met Google News bijgehouden hoeveel artikelen over ‘hate crimes’ geschreven worden en ProPublica verifieert de informatie en maakt er daar een database over.

In de wereldwijde top 10 zijn een aantal herkenbare vragen terug te vinden: ‘hoe strik ik een das’, ‘hoe verlies ik gewicht’ en ‘hoe moet ik zoenen’ Maar kennelijk worden de vragen ‘hoe schrijf ik een brief’ en ‘hoe word ik zwanger’ ook heel vaak gesteld.