Vergrijzing

Uitvaartbranche groeit door stijging sterfgevallen

De uitvaartbranche is de afgelopen jaren flink gegroeid. De omzet was vorig jaar 1,2 miljard euro, 10 procent meer dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de toenemende vergrijzing stijgt het aantal uitvaarten. Dit zal ook de komende jaren zo zijn. In 2016 waren er zo’n 148.000 sterfgevallen. Dit aantal zal volgens het CBS stijgen tot meer dan 190.000 in 2040. Afgelopen tien jaar kwamen er bijna 900 bedrijven bij in de uitvaartbranche, waar nu 2.000 bedrijven actief zijn. Een tiende daarvan betreft crematoria en mortuaria. In de sector zijn vooral kleine bedrijven actief. Slechts 8 procent heeft vijf of meer mensen in dienst. Volgens het CBS is er sprake van schaalverkleining. Bedrijven zetten ook in op extra dienstverlening, zoals zorg op maat bij uitvaarten. (ANP)