Thuiskok

Financiers

Raspberry isolated on white background. Collection.
Raspberry isolated on white background. Collection. anna1311

Na de fougasse en pain de mie, gaan we vandaag aan het zoet. Vol-zoet, welteverstaan met de soms best machtige financiers. De naam financier komt volgens sommigen door de vorm van de cake, die op een goudstaaf lijkt, en volgens anderen omdat de cake populair was op de Parijse beurs. In het boek worden ze omschreven als ‘sappige gebakjes op basis van amandelmeel en eiwitten’. Deze kleine cakejes zijn zacht en inderdaad een ietsje vochtig en ideaal voor bij de thee of koffie.

Zeef het amandelmeel, de poedersuiker en het tarwemeel. Voeg de eiwitten toe en klop. Maak de beurre noisette: verwarm de boter voorzichtig in een pan tot hij gesmolten en goudbruin is. Als de boter niet meer ‘zingt’ en niet meer schuimt, filter hem dan met de puntzeef. Voeg de warme beurre noisette toe aan het vorige mengsel en blijf kloppen tot een homogeen mengsel ontstaat. Dek het financiermengsel luchtdicht af met contact en zet minstens 2 uur, of een nacht, in de koelkast. Verwarm de oven tot 150 °C (heteluchtstand). Beboter de vakjes van de financiervorm met het kwastje met de zachte boter. Vul de vakjes met het financiermengsel met behulp van een lepel of een spuitzak. Leg op elke financier 1 framboos en bestrooi met amandelschaafsel. Bak 20-25 minuten.