Schuldenplafond VS

Trump sluit een akkoord – met de Democraten

De Amerikaanse president ziet zichzelf als een uitstekende onderhandelaar en dealmaker. Toch is het de vraag of Trump de implicaties overzag van de afspraak die hij woensdag maakte met de leiders van de Democratische minderheidsfractie in het Congres.

Chuck Schumer en Nancy Pelosi boden Trump de Democratische stemmen voor een eerste hulppakket van 7,9 miljard dollar voor het door Harvey’s regenvloed getroffen Texas, en voor een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond tot half december, zodat de overheid open blijft. De president, die snel hulp wil voor Texas, accepteerde meteen, terwijl zijn minister van Financiën Mnuchin nog aan het uitleggen was dat een verhoging tot en met november 2018 een beter idee was.

Niet alleen overhandigde Trump de Democraten zo drie maanden aanzienlijke onderhandelingsmacht, ook schoffeerde hij Mitch McConnell en Paul Ryan, de Republikeinse leiders in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen wilden een afspraak tot na november 2018, als er tussentijdse Congresverkiezingen zijn. Als ze dat was gelukt, waren de Democraten, van wie de stemmen nodig zijn voor het openhouden van de overheid, in het Congres een stuk machtelozer geweest.

Republikeinen in en buiten het Congres reageerden donderdag geërgerd tot kwaad. Het botert, onder meer door het debacle rond de Republikeinse zorgwet, al maanden niet tussen Trump en de top van zijn partij. De Democraten toonden zich donderdag verheugd over de constructieve samenwerking met de president in het gepolariseerde Washington. Maar ze zijn ook heel tevreden over het feit dat Trump steeds politiek kapitaal verspeelt bij de partij die hem, mocht de nood aan de man komen, moet steunen.