Analyse

Opnieuw is het mis bij McGregor

Faillissement McGregor is, alweer, failliet. De werknemers van het modebedrijf verkeren voor de tweede keer in een jaar in onzekerheid.

McGregor-winkel op het Gelderlandplein in Amsterdam.Foto Olivier Middendorp
McGregor-winkel op het Gelderlandplein in Amsterdam.Foto Olivier Middendorp

Voor de tweede keer in korte tijd is McGregor failliet. Het modebedrijf, dat sinds vorig jaar door het leven gaat als de Doniger Fashion Group, is woensdagmiddag door de rechter failliet verklaard. Op maandag werd al bekend dat het bedrijf uitstel van betaling had aangevraagd.

Onder de Doniger Fashion Group vallen naast McGregor onder meer het zeilmerk Gaastra, en de winkels van ADAM Brandstore. Er werken in Nederland circa 320 mensen bij het bedrijf, aldus een door de curator aangestelde woordvoerder.

Maar er worden waarschijnlijk een stuk méér mensen geraakt door het faillissement. In dat aantal zijn de mensen die werken bij een franchisevestiging en zodoende niet direct in dienst zijn bij de Doniger-groep zelf, bijvoorbeeld niet meegerekend. Ook werknemers in de circa twintig buitenlandse winkels zijn er niet in meegenomen; de buitenlandse vennootschappen van McGregor vallen buiten het faillissement.

Vóór het eerste faillissement van het modebedrijf, in de zomer van 2016, werkten er ruim 1.200 werknemers bij McGregor, verdeeld over ongeveer 150 winkels. Het bedrijf had toen een paar slechte jaren achter de rug; het leed in 2015 een verlies van 26 miljoen euro op een omzet van 231 miljoen, en moest een doorstart maken.

Dat deed het bedrijf uit Driebergen opmerkelijk genoeg met dezelfde eigenaren, oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, Marcel Boekhoorn en investeringsbank NIBC. In eerste instantie bezwoeren zij geen rol te zullen spelen bij een doorstart. Toen er vervolgens echter „niet één partij met een werkbaar voorstel kwam”, aldus Schothorst in een interview met NRC, kochten zij het bedrijf alsnog terug. Toen kreeg het ook zijn nieuwe naam: de McGregor Fashion Group werd de Doniger Fashion Group.

Lees ook het interview met Jeroen Schothorst van juli 2016: Eigenaren kopen McGregor terug

Geheel zonder slag of stoot verliep die doorstart niet. Werknemers die langer dan zeven jaar in dienst waren, bleken niet in aanmerking te komen voor een nieuw dienstverband. Leeftijdsdiscriminatie, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens in een paar gevallen, want veelal betrof het mensen van 55 jaar of ouder die niet terug mochten komen.

Het huidige personeel werd donderdagochtend op het hoofdkantoor op de hoogte gesteld van het nieuwe faillissement. Het overige personeel werd per mail ingelicht over de laatste ontwikkelingen.

„We hebben met z’n allen echt geknokt om het bedrijf overeind te houden, maar het is niet gelukt”, laat directeur Joep van Straaten in een persverklaring van eerder deze week weten. „We hebben geloof in onze sterke merken en we zullen alles in het werk stellen om een nieuwe toekomst voor de onderneming te vinden.”

Er wordt inderdaad „naarstig gezocht naar een oplossing voor deze situatie”, bevestigt de woordvoerder, geïnteresseerde partijen zouden zich al gemeld hebben. Alle winkels blijven voorlopig open, net als de webshops.