Met deze podcast ben je even op het mythische landgoed Oosterhouw

De Oosterhouw Podcast over een Italiaanse villa in het noorden van Groningen is een waar kunstwerk.

Villa Oosterhouw is een huis van mythische proporties.
Villa Oosterhouw is een huis van mythische proporties. Foto Peter Buurman

Oosterhouw is een Italiaanse villa op een groot landgoed in het aardbevingsgebied in het noorden van Groningen. De eigenaar is tuinarchitect Klaas T. Noordhuis, maar die ontvluchtte het huis vanwege aardbevingsschade en vandalisme door jongeren uit de buurt. Daarom wordt Oosterhouw nu beheerd door Wilbert, een alleskunner van 28. Hij nodigt kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen uit op het huis om daar te werken.

Één van hen is Peter Buurman, schrijver en redacteur van de satirische website De Speld. In de Oosterhouw Podcast vertelt hij over zijn verblijf op Oosterhouw als Artist in Residence. De mensen, vaak vrienden of kennissen, die Wilbert op het huis uitnodigt, maken tijdens hun verblijf vaak ook iets voor het huis: een schilderij dat ze er achter laten, of gedichten die over de villa gaan. Allemaal jonge hipsters die daar drinken, schrijven, schilderen. Ze zijn vaak actief op Twitter en doen daar verslag van hun verblijf. Volgens Buurman is er hierdoor rond het huis een soort cult ontstaan. “Als je er niet geweest bent, hoor je er niet bij”, zegt Buurman.

Eerst was Buurman van plan gewoon een verhaal te schrijven, maar vlak voor zijn vertrek besloot hij dat hij toch iets anders wilde proberen. Hij besloot een podcast te maken, leende een opnameapparaat van zijn ouders en vertrok zonder echt plan naar Groningen. “Ik heb veel voor anderen gewerkt en wilde nu echt zelf bepalen wat ik zou doen, zonder dat iemand kon zeggen: dit kan niet of dat kan niet.”

Nadat je de podcast hebt geluisterd voelt het alsof je er ook bent geweest, en ook deel uitmaakt van dat illustere clubje mensen dat op Oosterhouw heeft mogen zijn. Je hebt de pauwen horen krijsen, de tientallen kamers gezien, je hebt de rust ervaren die mensen op Oosterhouw volgens Buurman ook ervaren.

Twitter avatar RubenBunskoeke Ruben Bunskoeke Het zou mij niet verbazen dat 100 mensen die ik volg bij Oosterhouw zijn geweest. De mythische plek met geveerde draken ver in het noorden.

In de podcast hoor je fragmenten van gesprekken die Buurman voerde en geluiden van de dieren en dingen (een doorspoelende wc, een tikkende klok) op Oosterhouw. Die worden afgewisseld met rustige muziek van Laurens Collée, een vriend van Wilbert en Buurman die al een paar maanden op Oosterhouw is om aan zijn EP te werken.

Mysterie

In het begin van de podcast vertelt Buurman dat hij wil weten hoe het komt dat mensen zo door Oosterhouw zijn gegrepen. Hij wil het mysterie ontrafelen. Al snel komt hij erachter dat dat niet gaat lukken. “Het zou veel te moeilijk worden om één alomvattend beeld te schetsen van het huis. Voor zover ik een plan had, sneuvelde het daar.”

Peter Buurman: “Ik ben gewoon de jongen die op record drukt.” Foto Peter Buurman

Dat plan was dus een podcast maken over Oosterhouw, net zoals vloggers die hun dag vastleggen dat doen. “Zij vertellen steeds wat ze op een dag doen, zo van: ik ben nu in dit restaurant een eitje aan het eten. Ik vroeg me af of dat ook zou kunnen in een podcast.” Dat plan is inderdaad gesneuveld: De Oosterhouw Podcast voelt geen moment alsof je naar een dagboek van Peter Buurman, schrijver die verblijft op Oosterhouw, aan het luisteren bent.

“Tijdens het opnemen merkte ik dat iedereen die er was een interessant verhaal had, maar dat ik het huis geen recht zou doen als ik gewoon één van die verhalen zou vertellen.” Daarom koos Buurman ervoor om een collage te maken van de verschillende gesprekken die hij voerde. Zo zijn vorm en inhoud een geheel: de flarden van verhalen vertellen samen het grotere verhaal, van dat grote huis waar mensen samenkomen, dingen beleven en weer weggaan.

Twitter avatar mkampschreur MarjoleinKampschreur Ik liep vanochtend -ochtendforenzend- door de eindeloze tuin van Oosterhouw met geluiden van pauwen in de verte. Wa… https://t.co/ZOnKV1dXqp

Afgelopen week overleed Klaas T. Noordhuis, de eigenaar van het huis. Het ziet er daarom naar uit dat Wilbert en Laurens het huis binnenkort moeten verlaten. Zoals Buurman het heeft vastgelegd, zal het nooit meer zijn. “Ik was er echt op het hoogtepunt. Zoals het toen was zal het nooit meer zijn.” Gelukkig hebben we de podcast nog.