Mededinging

Intel hoeft megaboete voorlopig niet te betalen

De Amerikaanse chipfabrikant Intel hoeft de boete van ruim 1 miljard euro die de Europese Commissie in 2009 oplegde voorlopig niet te betalen. Het bedrijf zou zijn machtspositie op de markt van microprocessoren hebben misbruikt, maar het Europees Hof van Justitie oordeelde woensdag dat de zaak opnieuw moet worden bekeken.

Intel gaf tussen 2002 en 2007 kortingen aan computerfabrikanten als Dell, Lenovo en HP, in ruil voor de belofte geen zaken te doen met Intels grootste concurrent AMD. Intel zou ook de eigenaar van MediaMarkt hebben betaald om enkel computers met Intel-chips te verkopen. De Commissie legde een boete op van 1,06 miljard euro, die Intel aanvocht. Het hof oordeelt nu dat beter gekeken moet worden naar fouten die de mededingingsautoriteit volgens Intel heeft gemaakt bij het onderzoek. (NRC)