Opinie

    • ---
Lerarentekort

Beloon leraar die meer uren maakt extra

Foto ANP

Een tekort van 4.000 leraren. Dat is de verwachting voor het basisonderwijs in 2020. Ondertussen blijft het salaris voor een basisschoolleraar achter: ten opzichte van vergelijkbare werknemers krijgen ze 14 procent minder per uur. Wat direct zal helpen, is leraren meer uren te laten werken. De gemiddelde werkweek van een leraar is nu 3,5 dag. Bied een 50 procent hoger uurloon voor elk uur dat hij of zij in de vijfde dag van de week maakt. Dat compenseert de zwaarte van een voltijdse werkweek, ook bij leraren die dat nu al doen. Bijkomend voordeel van een hoger uurloon in de vijfde dag is dat vooral de leraren profiteren die de grootste salarisachterstanden hebben ten opzichte van de marktsector: mannelijke leerkrachten en voltijds werkenden. Zij zullen als eerste het onderwijs verlaten om elders meer te verdienen. Het basisonderwijs heeft ambitieuze leerkrachten nodig die de volle verantwoordelijkheid willen nemen voor de ontwikkeling van onze kinderen. Een extra beloning voor degenen die dat voltijds willen en kunnen doen is een relatief goedkope en effectieve maatregel om de lerarentekorten te verlichten.


hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt Universiteit Tilburg.