Elke kamer heeft hier een eigen naam

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur.

Dame ‘Het Houten Huis’ wordt de woning van Annick (52) en Gerbrand Nijman (54) in Wassenaar door de buurtbewoners genoemd. „Maar het staat ook zo op het hek.” Sinds drie jaar wonen zij hier met Max (19), Kyra (17), Sarah (13) en pleegdochter (1). Van buiten is het huis zwart-wit, „op de zonnepanelen na”. Van binnen zijn de kamers wit „geverfd” of bruin „van het hout”. Tijdens de verbouwing stond er plots een oudere dame in de kamer. De 85-jarige Margo bleek in het huis geboren te zijn. „Het haakje waar vroeger haar schommel hing, is er nog.”

Heer „Mensen raken wel eens de weg kwijt”, vertelt Annick. „Er is nergens een gang, alle kamers lopen in elkaar door.” Om orde te scheppen hebben ze namen gekregen. „Zoals de Huiswerkkamer en Playmobilkamer.” Ze zitten het meest in de Herenkamer – „zo heette deze ruimte al in 1918” – mét kaasfonduehoekje. „Vanwege het chalet-gevoel.” Waar de bediening vroeger de thee inschonk staat nu de drankvoorraad. Het kraantje is er alleen nog voor de sier. „Het water stroom wel, maar zit vol lood.”

Nerd Om te voorkomen dat het hier „een sigarendoos” wordt, bracht Annick kleuraccenten aan. „Als het aan mij lag was de bank appeltjesgroen.” Gerbrand vond dat te heftig. De rode lampen zijn van Tica. De kunst is gemaakt door Mirko Krabbé en Tessa Verder. In de lachende bloempot staat wire art - „kunst van ijzerdraad” – van de Zuid-Afrikaanse Joey. Als Gerbrand terug is van een reis voor z’n werk klinkt hier muziek. „Een miniconcertje door de meiden.” Max stopte na acht jaar met drummen en kocht een VR-bril. „Nu is hij een echte tech-nerd.”

Van IKEA? „Véél. Van de kinderkamers tot de opbergbakken.”

Meenemen bij brand? „De foto’s, video’s en harddisk.”