ECB houdt opkoopprogramma voorlopig in stand

Wel gaat de centrale bank van de eurozone nog “deze herfst” een besluit nemen over het beleid na de jaarwisseling.

Foto Ronald Wittek/EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) verandert de komende maanden nog niets aan de omvang van zijn huidige steunprogramma. Het opkopen van obligaties gaat nog zeker tot eind december door, en als het nodig is ook daarna. Dat kondigde president Mario Draghi donderdag aan in een toelichting op het rentebesluit van deze maand.

Volgens Draghi zijn de vooruitzichten voor de groei en inflatie binnen de eurozone min of meer onveranderd in vergelijking met vorige maand. Met name de inflatie is voor de ECB van belang. De centrale bank van de eurozone heeft als doel de gemiddelde stijging van het prijspeil net onder de 2 procent te houden. De laatste jaren was de inflatie veel lager dan dat.

Eerder dit jaar schreef NRC dit profiel over Draghi, de gereserveerde ECB-voorman die de euro bijeenhoudt

Hoewel Draghi ook ziet dat de economie van de eurozone hard groeit ziet de Italiaanse econoom ook onzekerheid. Met name de “wisselvalligheid van de wisselkoersen” zijn voor hem punt van zorgen, stelde Draghi. De euro is de laatste maanden flink duurder geworden en dat heeft negatieve gevolgen voor de vraag naar goederen uit de eurozone en daarmee dus ook voor de inflatie.

Door de stijging van de euro heeft de ECB zijn ramingen voor de inflatie iets bij moeten stellen, zei Draghi. De verwachting is dat de graadmeter volgend jaar uitkomt op 1,2 procent, om een jaar later op te lopen naar 1,5 procent. Bij de vorige raming in juni ging de ECB nog uit van respectievelijk 1,3 en 1,6 procent.

Nog deze herfst meer duidelijkheid

Voorafgaand aan de vergadering van donderdag werd al geen rekening gehouden met een beleidswijziging van de ECB. De verwachting was dat Draghi pas later dit jaar of begin volgend jaar zou beginnen met het afbouwen van zijn opkoopprogramma. Wel hoopten veel beleggers dat Draghi met een signaal zou komen wanneer de ECB begint met ‘taperen’.

Economieredacteur Maarten Schinkel is in Frankfurt en twittert:

Twitter avatar MaartenSchinkel Maarten Schinkel Draghi: beslissing over afbouw opkoopbeleid (of, en hoe) zal zoals het er nu naar uitziet worden genomen in oktober.

Zo’n boodschap kwam in zekere zin tussen de regels door. Tijdens zijn toelichtende verklaring zei Draghi dat de ECB nog “deze herfst” besluit of het opkoopprogramma ook na de jaarwisseling wordt doorgezet. De Italiaan lijkt daarmee te suggereren dat tijdens de vergadering van volgende maand wordt besloten over een eventuele afbouw van het opkoopprogramma.

Op dit moment koopt de ECB maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties. Met dat programma werd in het najaar van 2014 begonnen. De balans van de ECB is daardoor topzwaar geworden: in de boeken staan nu voor meer dan 2.400 miljard euro aan leningen.

Rente blijft gelijk

Ook aan de rentetarieven die de centrale bank van de eurozone hanteert veranderde donderdag niets. De rente die banken betalen als ze geld in Frankfurt lenen, bleef gelijk op 0 procent. Het tarief dat ze betalen als ze geld bij de ECB stallen, bedraagt ook de komende tijd -0,4 procent. Dat betekent dat banken moeten bijbetalen als ze beschikbaar kapitaal ongebruikt laten.