Australië mag stemmen over homohuwelijk

Na jaren gesteggel mogen de Australiërs vanaf volgende week hun stem uitbrengen over het homohuwelijk, per post.

Er is veel geprotesteerd voor de legalisering van het homohuwelijk
Er is veel geprotesteerd voor de legalisering van het homohuwelijk Foto EPA/Lukas Koch

Het Australische volk mag zijn stem gaan uitbrengen over het openstellen van het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht. Dat heeft het hoogste gerechtshof van Australië donderdag besloten. Het gaat om een niet-verplicht referendum via de post.

In Australië is stemmen verplicht en vorige maand werd een dergelijk referendum nog afgewezen door de Senaat. Nu komt er toch een volksraadpleging waarbij Australiërs antwoord kunnen geven op de vraag: ‘Moet de wet veranderd worden, zodat homokoppels kunnen trouwen?’

Op 12 september worden de eerste brieven verstuurd en op 15 november moet de uitslag volgen. Wanneer de meerderheid van de Australiërs voor een verandering van de wet stemt, zal het parlement ook stemmen over de kwestie.

Premier stemt voor

In 2004 werd in de nationale wet op het huwelijk vastgelegd dat het huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan worden voltrokken. Sindsdien zijn er twintig wetsvoorstellen geweest om het huwelijk tussen stellen van hetzelfde geslacht te legaliseren. Het is voor koppels van hetzelfde geslacht in Australië wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap te hebben.

Uit peilingen blijkt dat de meerderheid van de Australiërs voor het openstellen van het huwelijk is, maar in het parlement zijn de conservatieven in de meerheid en die zijn tegen. De conservatieve premier voert campagne vóór de verandering van de wet en heeft al laten weten dat hij en zijn vrouw voor zullen stemmen en moedigt andere Australiërs ook aan om dat te doen, meldt AP.

Wig drijven

Actiegroepen die voor het openstellen van het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht zijn, willen dat het parlement stemt over de kwestie zonder dat het referendum plaatsvindt. Zij vinden dat de rechten van de homo’s niet onderwerp moeten zijn van een publieke stemming. Ook zijn ze bang dat het referendum een wig drijft tussen de voor- en tegenpartijen.

In Australië zijn de betrokken partijen en de actiegroepen het niet eens over de vorm van de volksraadpleging. Veel politici vinden een referendum per post te duur, want het kost omgerekend 82 miljoen euro. Daarnaast wordt gevreesd dat jongeren niet zullen deelnemen aan het referendum omdat de stembiljetten via de post worden verstuurd.

Correctie (8 september 2017): in de eerste alinea werd gesproken over ‘haar stem’. Aangezien dat terugverwijst naar het Australische volk, moet dat ‘zijn stem’ zijn. Dat is aangepast.