Wat een jaar brugklas met je doet

Fotograaf Tessa Posthuma de Boer fotografeerde vorig jaar zes achtste groepers uit Broek in Waterland. Onlangs deed ze dat opnieuw, na een jaar in de brugklas. Zijn ze veranderd?

Foto's Tessa Posthuma de Boer
Mattis Plante (13)
Foto’s Tessa Posthuma de Boer

‘Ik ben me bewuster gaan kleden’

Mattis Plante (13) begon deze week aan de tweede klas tweetalig vwo op het Sint-Nicolaaslyceum. Hij doet er drie kwartier over om er te komen: eerst met de bus naar Amsterdam Centraal, dan met de metro naar Amsterdam-Zuid. Hij is niet zo geschrokken van de hoeveelheden huiswerk in het eerste jaar, omdat hij een grote broer en zus heeft. „Ik wist wat me te wachten stond.”

Smaak. „Ik ben me bewuster gaan kleden sinds ik op de middelbare school zit. Minder shirts met print, maar gewoon zwart of wit. Ik draag ook vaker spijkerbroeken dan vroeger. Ik ben rapmuziek gaan luisteren omdat iedereen dat doet. Als je er een tijdje naar luistert, wordt het wel leuk. Via Spotify.”

Sociale media. „Ik zit op Instagram. En verder zit ik in de WhatsApp-groep van de klas. Dat is handig als er ’s ochtends vroeg een les uitvalt. Dan weet ik dat op tijd en kan ik op de bank blijven liggen in plaats van me naar de bus te haasten. Ik heb weleens gehad dat ik het pas hoorde als ik op school aankwam.”

Schoolfeest. „Als er een schoolfeest is, dan wil mijn vader me meestal wel ophalen. En anders blijf ik bij een vriend slapen in Amsterdam.”

Moeder van Mattis: „Mattis is wereldwijzer en zelfverzekerder geworden. Niet alleen de school zelf, maar ook het reizen en leven in de stad heeft de wereld groter gemaakt voor hem. Kleding is ook belangrijker geworden. Hij is niet bezig met merken, maar heeft wel een volwassener uitstraling gekregen qua kleding en kapsel.”

Roos van Zaanen (13)
Foto’s Tessa Posthuma de Boer

‘M’n smaak is niet echt veranderd’

Roos van Zaanen (13) gaat naar de tweede klas vmbo-basis/kader in Volendam. Ze fietst er in een kwartier heen maar gaat liever met de bus. Dat duurt drie kwartier. Roos is het enige kind in de klas uit Broek in Waterland. Ze is wel bevriend met kinderen uit Volendam.

Smaak. Haar smaak is niet echt veranderd dit jaar, zegt ze, ze draagt altijd spijkerbroeken. Ze rijdt elke dag op haar eigen pony. Ze luistert naar alle muziek, op Spotify. Ariana Grande, dat soort dingen. Welk vak ze leuk vindt? Techniek. „Je kunt er dingen maken met je handen.”

Sociale media. Roos zit op Snapchat, Instagram en in de WhatsApp-groep van de klas. Ze post er onder meer foto’s van haar pony. In de appgroep wordt soms erg veel gepraat, zegt Roos, en er is ook twee keer ruzie geweest afgelopen schooljaar maar dat is weer opgelost.

Schoolfeest. Ze is afgelopen jaar naar twee schoolfeesten geweest. Eén keer ging ze ’s nachts terug met de bus, met een ander meisje uit Broek. De andere keer werd ze opgehaald door de ouders van dat andere meisje, dat niet in haar klas maar wel bij haar op school zit.

Moeder van Roos: „Ze is volwassener en zelfstandiger geworden. Wij wonen in een klein dorpje, heel erg geborgen. Maar nu merk je duidelijk dat ze meer de wijde wereld aan het ontdekken is. Ze is groot geworden in de zin van lengte, en met gesprekken wijzer.”

Zwaan Schouten (13)
Foto’s Tessa Posthuma de Boer

‘Vroeger trok ik aan wat er in de kast lag’

Zwaan Schouten (13) gaat naar de tweede klas havo op het IVKO, in Amsterdam. Ze woont de helft van de week bij haar moeder in Broek in Waterland en de helft bij haar vader in Amsterdam-Noord. „We hebben tien uur per week creatieve vakken: dans, muziek, film, drama, tekenen. Het is wel erg een meisjesschool, dat bepaalt de sfeer. Er zitten maar zes jongens in mijn klas. Maar ik heb veel vriendinnen gemaakt. Mijn vrienden van de basisschool zie ik niet zo vaak meer, soms fiets ik er langs en denk ik: ‘het zou leuk zijn om daar nog te zitten.’”

Smaak. „Vroeger trok ik gewoon aan wat er in mijn kast lag. Nu denk ik erover na. Ik draag veel high waist- broeken, dat doet iedereen. Met Nikes of Vans. Schoenen zijn wel duur. Ik draag niet veel make-up maar ik kreeg een doos voor mijn verjaardag en nu probeer ik dat vaak uit.”

Sociale media. Ik post veel foto’s op Instagram en Snapchat. Ik vind dat leuk – mooie foto’s maken met vriendinnen. Ik zit ook in de groepsapp van de klas, dat is handig voor huiswerk. Soms gaat het er hard aan toe; je zegt dingen sneller op een app dan in het echt.”

Schoolfeest. „We hebben één schoolfeest gehad. Mijn moeder heeft me na afloop opgehaald.”

Moeder van Zwaan: „Zwaan is zelfstandiger geworden. Ze gaat met de bus, metro en fiets naar school. Ze staat op schooldagen om tien over half zeven op en dan is ze ongeveer drie kwartier bezig met make-up op doen. Ze weet nu goed wat ze wil.”

Mats Staartjes (14)
Foto’s Tessa Posthuma de Boer

‘Ik luister nu ook naar rapmuziek’

Mats Staartjes (14) gaat naar de tweede klas havo van Spinoza20first, een nieuwe school in Amsterdam. Hij bleef op de basisschool een jaar zitten doordat hij dyslexie heeft. „Onze school werkt met thema’s. Per jaar zijn er vijf, zoals ‘groei’ of ‘reflectie’. Alle vakken passen dan in dat thema. Per thema moeten we twintig opdrachten maken. Bijvoorbeeld onderzoeken hoe een auto er in de toekomst uit zou kunnen zien. De klassen zijn klein, we hebben maar 17 leerlingen.”

Smaak. „In Amsterdam leer je wat meer straattaal spreken en je leert meer mensen kennen dan in Broek. Ik heb het gevoel dat mensen ook meer op je kleding letten. Maar ik draag nog steeds spijkerbroeken en Nikes of Adidas-schoenen. Ik ben met rapmuziek in aanraking gekomen. Ik ben niet echt fan maar ik kan er wel naar luisteren.”

Sociale media.„Ik zit op Instagram en Snapchat maar ik kan ook uren zonder mijn telefoon hoor. Ik zit op voetbal, twee keer trainen per week, en ik ga heel vaak met vrienden varen op sloten en meertjes hier. Ik heb mijn eigen bootje. Soms gaan we met een kneeboard achter de boot hangen. Daar kun je allemaal trucjes mee doen.”

Schoolfeest. „We hadden dit jaar een schoolfeest. Mijn moeder heeft me gehaald, maar zij had ook een feest gehad dus ze vond het niet erg.”

Vader van Mats: „Mats is erg gegroeid afgelopen jaar. Hij is groot en sterk, een boom van een jongen. Ook mentaal is hij sterker, zelfverzekerder. Mooi om te zien.”

Wessel van Dijk (13)
Foto’s Tessa Posthuma de Boer

‘Jammer dat je niet op school kunt voetballen’

Wessel van Dijk (13) gaat naar de tweede klas vmbo-basis op het Clusius College in Hoorn. „We hebben alle vakken maar ook ‘koken’ en ‘planten’. Dat vind ik wel leuk. Liever ga ik niet naar school natuurlijk maar het moet. Ik ga met de bus naar Hoorn, dat duurt drie kwartier. Ik sta om half zeven op. Een vriend van me gaat ook. Ik vind het wel jammer dat je op de middelbare school niet kunt voetballen. Dat deden we op de basisschool elke dag.”

Smaak. „Mijn smaak is niet veranderd. Ik draag normale kleren. Ik luister wel naar Lil Kleine en andere rappers maar op I-music, niet op Spotify. We krijgen bijna geen huiswerk. ’s Avonds game ik op mijn Playstation. Fifa, GTA, dat soort spellen. Ik zit ook op voetbal en train twee keer per week.”

Sociale media. „Ik zit op Instagram en Snapchat maar ik doe er niet veel op. Ik zit niet in de groepsapp van de klas want dat is alleen maar slap geouwehoer.”

Schoolfeest. „Er was wel een schoolfeest maar ik ben niet gegaan. Ik had er geen zin in.”

Moeder van Wessel: „Wessel is manniger dan vorig jaar, het jongensachtige is eraf. Hij is wel een beetje macho, met andere jongens. Hij zegt dan ‘duh’ tegen mij waar de andere jongens bij zijn, zo van: kijk wat ik tegen mijn moeder durf te zeggen.”

Lataesha Narain (13)
Foto’s Tessa Posthuma de Boer

‘Mijn oude klas was rustiger, dat mis ik weleens’

Lataesha Narain (13) gaat naar de tweede klas havo van het Damstede College in Amsterdam. Lataesha is verlegen. Het duurt even voordat ze wat zegt, althans tegen mensen die ze niet kent. Ze vindt de klas waar ze nu een jaar in zit leuk maar ook heel druk. „De klas was rustiger op de basisschool, dat mis ik weleens.” Ze fietst elke dag naar school. Dat duurt 25 minuten als ze met een vriendin fietst en 20 als ze alleen gaat.

Smaak. „Mijn smaak is niet veranderd, ik ben wel meer naar muziek gaan luisteren. En eigenlijk draag ik veel minder rokjes en jurkjes nu. Meer broeken.” Lataesha heeft een druk leven. Ze traint vijf keer per week (schaatsen, hardlopen, wielrennen en skeeleren) en heeft op zaterdag wedstrijden. ’s Avonds is ze een of twee uur met huiswerk bezig.

Sociale media. „Ik zit op Instagram en Snapchat en post wel foto’s. Maar ik besteed er niet veel tijd aan.”

Schoolfeest. „Ik ben naar het schoolfeest geweest en mijn moeder heeft me opgehaald.”

Moeder van Lataesha: „Lataesha is niet echt veranderd. Ze is alleen iets mondiger geworden. Niet tegen vreemden maar wel tegen ons.”