VVD’ers en CDA’ers tekenden verklaring om termijn uit te zitten

VVD-kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen tekenden een verklaring waarin ze aangeven “de intentie” te hebben hun termijn volledig uit te zitten. Ook bij het CDA zetten kandidaten hun handtekening onder een dergelijke verklaring.

Pieter Duisenberg wordt omhelsd door Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens zijn afscheid van de Tweede Kamer.
Pieter Duisenberg wordt omhelsd door Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens zijn afscheid van de Tweede Kamer. Foto Bart Maat / ANP

De VVD heeft alle kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart een verklaring laten tekenen waarin staat dat ze „de intentie” hebben hun termijn volledig uit te zitten. Dat bevestigen ingewijden.

Ook Pieter Duisenberg, het Kamerlid dat woensdag na vijf maanden afscheid nam om elders aan de slag te gaan, tekende de verklaring. Daarin staat onder meer de vraag: „Heeft u de intentie om de gekozen termijn vol te maken?” Alle VVD-kandidaten tekenden.

Lees ook: Het 76ste Kamerlid: wie kan de coalitie doen wankelen?

Bij het CDA zetten alle kandidaten hun handtekening onder een ‘interne partijverklaring’. Daarmee ‘beloven’ ze hun „hele zittingstermijn” aan te blijven. Een andere toezegging is dat ze bij afsplitsing hun zetel zullen opgeven. Iets dat meerdere Kamerleden van de coalitiepartijen VVD en PvdA tijdens Rutte II niet deden.

Juridisch hebben de verklaringen van VVD en CDA geen enkele status. Tweede Kamerleden opereren immers „zonder last”. Publicitair is het voor de partijen wel een middel in het geval van ‘overtreding’: kijkt u eens, dit Kamerlid tekende bij aanvang nog bij het kruisje.

Het nu beoogde kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunt op een meerderheid van slechts één Kamerzetel. Dat geeft alle 76 Kamerleden van de coalitie in potentie de macht over het voortbestaan van het kabinet. Aan de formatietafel zien ze dit als een groot politiek gevaar.