VN: Assad verantwoordelijk voor gifgasaanval

VN-onderzoekers houden de Syrische luchtmacht verantwoordelijk voor de aanval Khan Sheikhoun in april, waarbij 83 mensen omkwamen.

Op de begraafplaats van Douma, aan de rand van Damascus, wordt het graf van hulpverlener Abd al-Rahman al-Moudawer verzorgd. Hij kwam om toen hij mensen probeerde te helpen tijdens een chemische aanval.
Op de begraafplaats van Douma, aan de rand van Damascus, wordt het graf van hulpverlener Abd al-Rahman al-Moudawer verzorgd. Hij kwam om toen hij mensen probeerde te helpen tijdens een chemische aanval. Foto Mohammed Badra / EPA

Onderzoekers van de Verenigde Naties houden de Syrische luchtmacht van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de gifgasaanval op de stad Khan Sheikhoun in april dit jaar. Dat meldt persbureau AP. Bij die aanval met saringas kwamen 83 mensen om het leven.

Het nieuwe rapport van de VN-onderzoekscommissie biedt het sterkste bewijs tot nu toe dat het leger van Assad achter de gifgasaanval zit. De voorzitter van de commissie, Paulo Pinheiro, zei woensdag op een persconferentie in Geneve:

“We hebben alle interpretaties geanalyseerd. Het is onze taak om alle beschuldigingen te verifiëren. En wij concluderen dat deze aanval is gepleegd door de Syrische luchtmacht.”

De Verenigde Staten beschuldigden de Syrische regering direct al na de aanval op 4 april van verantwoordelijkheid. De VS voerden vergeldingsacties uit op de luchtbasis Shayrat, vanwaar het Syrische vliegtuig met gifgas zou zijn opgestegen.

Gifgasaanval is een oorlogsmisdaad

De aanval met gifgas op Khan Sheikhoun was geen incident volgens de VN. Het nieuwe rapport stelt:

“Het is een patroon dat regeringstroepen chemische wapens tegen burgers inzetten in door de oppositie gecontroleerde gebieden. Bij de zwaarste aanval, in Khan Sheikhoun, Idlib, gebruikte de Syrische luchtmacht saringas, waarmee het tientallen mensen, onder wie vrouwen en kinderen, vermoordde.”

Het rapport noemt de gifgasaanval een oorlogsmisdaad.

Zeker 33 gifgasaanvallen tot nu toe

De VN maakte woensdag bekend dat sinds het begin van de burgeroorlog zeker 33 aanvallen met chemische wapens zijn uitgevoerd, meldt persbureau Reuters. In ten minste 27 gevallen zou het regime van president Assad verantwoordelijk zijn. Bij de overige zes gifgasaanvallen is nog niet duidelijk vast te stellen wie de dader was.

De OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, stelde eerder al dat bij de aanval op Khan Sheikhoun gebruik was gemaakt van saringas. Maar de Syrische regering ontkent iedere betrokkenheid bij de gifgasaanvallen.

Tijdens het onderzoek heeft de VN meer dan 300 getuigen en andere betrokkenen geïnterviewd. Ook is gebruik gemaakt van satellietbeelden, foto’s, medische documenten en filmmateriaal.

De onderzoekscommissie roept niet alleen Syrië tot de orde, maar dringt er ook bij de door de Verenigde Staten geleide coalitie op aan burgers beter buiten schot te houden tijdens hun luchtaanvallen. Die vinden vooral plaats in gebieden van Islamitische Staat (IS), in het oosten van Syrië.