Verplicht eigen risico stijgt naar circa 400 euro

Zorg CDA en CU van de coalitie-in-wording willen het eigen risico liefst verlagen, maar nu gaat hij juist omhoog. „Bizar”, vindt de oppositie.

Protestbord bij de landelijke aftrap van de campagne voor een ‘Nationaal Zorgfonds’ zonder eigen risico.
Protestbord bij de landelijke aftrap van de campagne voor een ‘Nationaal Zorgfonds’ zonder eigen risico. Foto Remko de Waal/ANP

Het verplichte eigen risico in de zorg zal volgend jaar stijgen van 385 naar ongeveer 400 euro. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving hierover in het AD en De Telegraaf. Het bedrag staat in conceptstukken van het demissionaire kabinet voor Prinsjesdag.

Volgens de kranten gaat het kabinet er ook van uit dat de premie voor zorgverzekeringen volgend jaar zal stijgen, met ongeveer 6 euro per maand naar gemiddeld zo’n 114 euro per maand. De definitieve premie wordt vastgesteld door zorgverzekeraars.

Als de zorgpremie stijgt, stijgt de zorgtoeslag voor mensen met een lager inkomen automatisch mee. Volgens het AD en De Telegraaf stijgt de zorgtoeslag volgend jaar met 65 euro. Daar zou het demissionaire kabinet nog eens 65 euro aan willen toevoegen om de koopkracht van minima op peil te houden.

Eind deze week komen er nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over koopkracht en loonstijgingen. Dan kunnen de bedragen in de conceptstukken nog veranderen. Geen van de vier leiders van de formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU wilde reageren op de berichtgeving.

De zorgkosten stijgen al jaren, door de vergrijzing en doordat er betere en duurdere zorg beschikbaar komt. Het verplichte eigen risico steeg van 150 euro in 2008 naar 385 euro nu.

Van de partijen die een nieuw kabinet proberen te vormen, willen CDA en ChristenUnie het eigen risico verlagen met ongeveer 100 euro. Dat zou duur zijn, berekenden ambtenaren van het ministerie van Financiën: zo’n 1,1 miljard euro structureel.

De oppositie keert zich vrijwel unaniem tegen de verhoging, net als de huidige coalitiepartij PvdA. De sociaal-democraten hebben samen met de VVD met hun demissionaire kabinet de begroting voor komend jaar opgesteld, maar wijzen nu met de beschuldigende vinger naar de nieuwe coalitie in wording. Die vier partijen zouden in samenspraak met het demissionaire kabinet het eigen risico voor komend jaar kunnen verlagen, maar laten dat volgens de PvdA na. Kamerlid Henk Nijboer gaat deze donderdag proberen alsnog een van de vier partijen over te halen een verlaging te steunen.

PVV-leider Geert Wilders en GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet noemen de verhoging „onacceptabel”. SP-Kamerlid Lilian Marijnissen vindt het „bizar” en „schandalig”.