Venus Williams naar halve finale US Open

Ook landgenote Sloane Stephens bij de laatste vier. Zuid-Afrikaan Kevin Anderson en Spanjaard Pablo Carreño Busta bereikten bij de mannen de halve finale.

Venus Williams tijdens haar kwartfinale tegen Petra Kvitova.
Venus Williams tijdens haar kwartfinale tegen Petra Kvitova. Foto Andrew Gombert / EPA

Bij afwezigheid van haar zus Serena houdt Venus Williams op de US Open de familie-eer in haar eentje met succes hoog. De Amerikaanse won in de nacht van dinsdag op woensdag haar kwartfinale in drie sets van Petra Kvitova: 6-3 3-6 7-6 (2).

Het ging bepaald niet vanzelf bij Williams tegen de als dertiende geplaatste Kvitova, die de Amerikaanse in vijf eerdere duels vier keer had verslagen. Williams had ruim tweeënhalf uur nodig om haar Tsjechische opponent te verslaan. Daarbij leek ze haar ritme in de tweede set even helemaal kwijt, maar ze wist zich in de derde set net op tijd te herpakken.

Williams (37) is de oudste deelneemster in New York. Ze ontmoet in de halve finale haar landgenote Sloane Stephens. Die won eerder van Anastasija Sevastova: 6-3 3-6 7-6 (4). Sevastova had het lastig in de eerste set en liet zich ook behandelen aan een pijnlijk bovenbeen. De Letse kwam echter knap terug. De derde set ging zo gelijk op dat een tiebreak, net als in de kwartfinale van Williams, de beslissing moest brengen.

Wellicht volledig Amerikaanse halve finales

Venus Williams lijkt op jacht naar haar derde grandslamfinale dit jaar. In juli haalde ze ook al op Wimbledon de finale, die zij vervolgens verloor. Op de Australian Open begin dit jaar stonden Serena en Venus Williams tegenover elkaar in de finale. Toen won Serena. Enige tijd daarna maakte zij bekend zwanger te zijn en nam ze de rest van het tennisseizoen vrij.

In 2002 stond Venus Williams in New York voor het laatst in de finale. Het is negen jaar geleden dat ze haar laatste van zeven grandslamtitels won.

De halve finales in New York kunnen bij de vrouwen een volledig Amerikaanse bezetting krijgen. Want woensdagavond speelt de Amerikaanse Coco Vandeweghe nog tegen de Tsjechische Karolina Pliskova, de nummer één van de wereld. En de Amerikaanse Madison Keys neemt het in de laatste kwartfinale op tegen de Estse Kaia Kanepi.

Zuid-Afrikaan Anderson voor het eerst in halve finale van grandslam

De Zuid-Afrikaanse tennisser Kevin Anderson bereikte bij de mannen de halve finale. In een partij die tot diep in de New Yorkse nacht duurde versloeg hij de Amerikaan Sam Querrey in vier sets: 7-6 (5) 6-7 (9) 6-3 7-6 (7). Daarmee werd Anderson de eerste Zuid-Afrikaan die sinds de professionalisering van de tennissport in 1968 de halve finale van een grandslam bereikt in het singletoernooi.

De tegenstander van Anderson in die halve finale is de Spanjaard Pablo Carreño Busta. Hij was eerder te sterk voor de Argentijn Diego Schwartzman. Carreño Busta is als twaalfde geplaatst in New York, Anderson als 28e. De 26-jarige Spanjaard Carreño Busta versloeg dinsdag in het Arthur Ashe stadion de Diego Schwartzman in drie sets, 6-4 6-4 6-2.

Carreño Busta droomt van finale tegen Nadal

Tijdens deze US Open heeft Carreño Busta vooralsnog geen set verspeeld. Hij zei na afloop van zijn gewonnen kwartfinale:

“Wat er allemaal gebeurt hier is voor mij nauwelijks te bevatten. Hier heb ik nauwelijks van durven te dromen.”

Maar hij heeft intussen al wel een nieuwe droom: spelen in de finale tegen landgenoot Nadal, die hij zijn “vriend en leermeester” noemt.

Nadal neemt het woensdagavond in zijn kwartfinale op tegen de jonge Rus Andrey Rublev. In de laatste kwartfinale spelen de Zwitser Roger Federer en de Argentijn Juan Martin del Potro tegen elkaar.