Vanaf eind 2018 verlaat frisdrank met veel suiker de scholen

frisdrank

Vanaf eind 2018 zijn er op middelbare scholen geen frisdranken met veel suiker meer te koop. Producenten gaan vanaf dan alleen nog maar light-dranken en frisdranken met weinig calorieën leveren, en stoppen met de verkoop van traditionele, suikerhoudende frisdranken op scholen, meldt de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS).

„De frisdrankproducenten willen graag bijdragen aan oplossingen om obesitas onder jongeren verder te doen afnemen”, zegt Raymond Gianotten, directeur van de FWS, in een verklaring. De vereniging ondersteunt het Akkoord ‘Gezonde Voeding op Scholen’, waarin producenten afspraken dat ze zich inzetten voor een gezond voedings- en drankenaanbod op scholen.

De frisdrankproducenten hebben nu nog contracten voor de suikerhoudende dranken. Als die zijn afgelopen, eind 2018, zullen er alleen nog maar waters, light-dranken en caloriearme frisdranken worden verkocht.

Veel onderzoekers waarschuwen overigens ook voor light-dranken. De vraag is of mensen die kunstmatig gezoete frisdrank drinken toch dikker worden.

In 2016 publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek over de voeding op middelbare scholen. Daaruit bleek dat er nog te veel frisdrankautomaten op scholen stonden, en dat het aanbod in die automaten duidelijk ongezonder was dan het aanbod in kantines. Daar komt nu dus verandering in.