Van Santiago Bernabéu naar De Koel

transfer Real Madrid verhuurt een van zijn talentvolste jeugdspelers aan VVV-Venlo: de Nederlandse aanvaller Mink Peeters (19).

Mink Peeters (rechts) op de bank bij VVV-Venlo, voor het thuisduel tegen Ajax eind augustus. Hij kwam nog niet in actie voor de club die hem huurt van Real Madrid.
Mink Peeters (rechts) op de bank bij VVV-Venlo, voor het thuisduel tegen Ajax eind augustus. Hij kwam nog niet in actie voor de club die hem huurt van Real Madrid. Foto ANP Pro Shots

Van Real Madrid naar VVV-Venlo. Van Santiago Bernabéu naar De Koel. Van de winnaar van de Champions League naar de kampioen van de eerste divisie. Het is voor de buitenwacht misschien een flink aantal stappen terug, maar Mink Peeters ziet zijn overgang vooral als een bewuste keuze in zijn ontwikkeling op weg naar de top. „Ik weet dat het heel moeilijk zal zijn, maar Real Madrid blijft mijn doel”, zegt de 19-jarige Peeters. „Ik heb daar niet voor niets mijn contract verlengd.”

Twee handtekeningen in twee dagen zette hij eind augustus. Eerst verlengde Peeters zijn contract bij Real Madrid met drie seizoenen en een dag later sloot het talent een huurovereenkomst met VVV-Venlo. Voor het thuisduel tegen Ajax daalde Peeters voor het eerst als selectiespeler de iconische trap met veertig treden af, maar bleef hij op de bank. Zondag hoopt de aanvaller zijn debuut te maken in de eredivisie uit bij FC Groningen. „Ik heb er veel zin in. Ik zie dit als een laatste stap van de jeugd naar het mannenvoetbal”, zegt Peeters vanuit Venlo.

Met de overstap van Madrid naar Venlo kwam er een einde aan een langdurige periode van onderhandelen. Daardoor miste Peeters de succesvolle start van VVV-Venlo en zal hij zich de komende tijd eerst moeten bewijzen om een basisplaats bij trainer Maurice Steijn af te dwingen. Peeters heeft er vertrouwen in. „Ik ga ervan uit dat ik redelijk veel aan spelen toekom. Als ik laat zien wat ik kan, dan zal dat moeten lukken”, zegt de jeugdinternational.

Concurrent van Ronaldo

Peeters’ concurrenten bij VVV-Venlo dragen namen als Tissoudali, Leemans, Seuntjens en Van Crooij. Bij Real zou Peeters met vedettes als Ronaldo, Modric, Asensio en Isco moeten strijden om een plek. Daarvoor is Peeters vooralsnog vooral fysiek te licht. Hij heeft er in navolging van zijn Noorse clubgenoot Martin Ødegaard voor gekozen speelminuten in de eredivisie te maken. En zo is Peeters als nummer ‘22’ van VVV voorlopig terug in zijn geboorteland, waar hij tien jaar geleden aan zijn opleiding tot profvoetballer begon.

Al vroeg werd duidelijk dat hij over uitzonderlijke talenten beschikte. Bij het Nijmeegse Union speelde hij zich als F’je in de kijker van PSV, waar hij in 2007 begon bij zijn eerste profclub. Zijn vader Geert Peeters, basgitarist onder zijn artiestennaam Friso Ruysdael bij de Nijmeegse feestband de Sjonnies, werd zijn zaakwaarnemer. Na vier jaar haalde Ajax hem over naar De Toekomst te komen. Ze zagen in hem in potentie de beste nummer 10 van Nederland.

Als Ajacied zette Peeters zijn volgende stappen in de C1, B2 en B1. Talentvolle tieners als Peeters vielen in de smaak bij buitenlandse clubs die de opleidingen van Nederlandse clubs nauwgezet in de gaten houden. Sommigen konden de verleiding niet weerstaan. Zo vertrokken ook Javairo Dilrosun en Timothy Fosu-Mensah, respectievelijk naar Manchester City en Manchester United.

Voor Peeters was er onder meer interesse vanuit Spanje. Zowel Atlético als Real Madrid zag wat in de spelmaker. ‘De Koninklijke’ handelde slagvaardiger en legde hem buiten Ajax om een contract voor. „Als de grootste club ter wereld je wil hebben, dan doet dat wel wat met je”, zegt Geert Peeters.

„We hebben het er als gezin uitvoerig over gehad en besloten dat Mink dit niet moest laten lopen.”

Kritiek van Cruijff

De keuze van Peeters kwam hem bij Ajax op kritiek te staan. Clubicoon Johan Cruijff hekelde het vertrek van het talent. Technisch directeur Marc Overmars stelde openlijk dat Ajax zich niet kon verweren tegen de bedragen die een club als Real Madrid biedt. „Het ging ons helemaal niet om het geld. En Mink verdiende helemaal niet bijzonder veel. Maar het is vrijwel onmogelijk om je tegen dit soort uitspraken te verweren”, zegt Geert Peeters. „Jaloezie speelt soms ook een rol. Vrijwel niemand krijgt de kans bij Real Madrid te spelen.”

Al snel bleek dat de weg naar de wereldtop niet over rozen gaat. Na een flitsend begin, waarbij Real hem als een kracht voor het tweede elftal zag, stagneerde zijn ontwikkeling. Hij had de ene ongelukkige blessure na de andere. En toen hij weer fit was hield Real Madrid hem uit voorzorg aan de kant omdat de wereldvoetbalbond FIFA verschillende transfers van de club onderzocht.

Het was een harde leerschool voor Peeters. Voormalig sterspeler Guti ontfermde zich over hem. Peeters moest onder hem in de hoogste jeugdelftallen strijden voor een vaste plek in de middelste linie. Met de hulp van externe fysieke en mentale begeleiders ging hij de concurrentiestrijd aan en kreeg zijn aandeel in misschien wel het beste jeugdelftal ter wereld. Peeters maakte in zijn laatste 29 wedstrijden tien doelpunten en gaf zestien assists. Het leverde hem zijn bijnaam ‘de Nederlandse Guti’ op. Met de Juvenil A (het onder 19-team) veroverde Peeters vorig seizoen het Spaanse kampioenschap, won hij de beker en bereikte hij de halve finales van de Youth League.

De leiding van Real Madrid sprak na het seizoen vertrouwen in Peeters uit door zijn contract met drie jaar te verlengen. De clubleiding was echter van mening dat Peeters het best kon gaan rijpen in Duitsland of Nederland om later als een betere speler terug te kunnen komen.

Er was interesse van verschillende clubs, maar de keuze viel op VVV-Venlo. Peeters: „Het was heel mooi dat ik mijn contract met Real Madrid mocht verlengen. Maar ook in Venlo ben ik heel goed ontvangen. Ik heb het gevoel dat mijn profloopbaan nu echt gaat beginnen.”