Een citroen getekend met ‘inkt, waterverf en lef’

Ruim 200 lezers lieten zich inspireren door de cursus vakantietekenen van Siegfried Woldhek en stuurden hun tekening naar de krant.

Een uitsnede van de winnende tekening uit het vakantiedagboek van Bianca Berndsen
Een uitsnede van de winnende tekening uit het vakantiedagboek van Bianca Berndsen

Deze zomer gaf NRC-tekenaar Siegfried Woldhek tekenles op de Achterpagina. In woord en beeld gaf hij tips voor het creëren van diepte, schaduw en het maken van ‘lekkere lijnen’ (tip: teken zonder naar het papier te kijken).

Ruim tweehonderd lezers reageerden op de oproep een vakantietekening op te sturen. Ze namen uren de tijd om op hun vakantie te verven, schetsen, aquarelleren en vegen (de iPad werd ook gebruikt). Ze tekenden bomen, vogels, kastelen, water (veel water) en hun reisgenoten of zichzelf.

Hans Enserink
Beatrijs Vissers

Hun tekenstijlen (van impressionistisch tot ijl lijnenspel) waren even veelzijdig als hun bestemmingen (van Enkhuizen tot Vancouver, en opvallend veel Waddeneilanden).

Een lezer, Bianca Berndsen, stuurde zelfs een heel boekje met een bijna dagelijks vakantieverslag, in met waterverf ingekleurde pentekeningen.

Haar citroen heeft Siegfried Woldhek als winnaar gekozen. Omdat die is getekend met „inkt, waterverf en lef”. Haar prijs is het bijwonen van een workshop tekenen van Woldhek. Op deze pagina een selectie van tekeningen, die onmogelijk recht kan doen aan de hoeveelheid en kwaliteit van alle inzendingen, maar die allemaal vakantie ademen.

Een selectie uit de tekeningen:

De winnende tekening uit het vakantiedagboek van Bianca Berndsen