Trump schrapt tijdelijke status van 800.000 immigranten

immigratie Het lot van immigranten die als kind naar VS kwamen is nu ongewis.

De Amerikaanse president Donald Trump maakt een einde aan een vijf jaar oude regeling ter bescherming van honderdduizenden illegale immigranten die als kinderen naar de Verenigde Staten zijn gekomen. Hij heeft het Congres gevraagd om binnen zes maanden een besluit te nemen over het lot van deze immigranten, de zogenoemde dreamers.

Dat heeft minister van Justitie Jeff Sessions dinsdag aangekondigd in Washington. Volgens Sessions is de regeling uit 2012, de Deferred Action for Childhood Arrivals ofwel DACA, in strijd met Amerikaanse immigratiewetgeving omdat het illegale immigranten zou belonen. Ook is DACA volgens Sessions ongrondwettig, omdat de regeling niet is goedgekeurd door het Congres. Hij beloofde een „ordentelijke” geleidelijke afschaffing.

Het besluit van Trump stort ongeveer 800.000 illegale immigranten, voornamelijk uit Latijns-Amerika, in onzekerheid. Zij worden mogelijk gedeporteerd, ondanks het feit dat de meesten van hen nauwelijks een ander land kennen dan de VS. De meerderheid van hen studeert of werkt in staten als Californië, Texas, Florida, Illinois en New York.

Oud-president Barack Obama voerde DACA in 2012 per decreet in, buiten het Congres om, nadat volksvertegenwoordigers geen overeenstemming konden bereiken over immigratiehervorming. De regeling is sindsdien omstreden. Ongeveer 800.000 illegale immigranten die als kinderen naar de VS werden gebracht door hun ouders hebben zich onder de regeling gemeld bij het Departement van Binnenlandse Veiligheid, zodat ze op tijdelijke basis kunnen studeren en werken. Nu kent de overheid hun identiteit, maar wordt hun de mogelijkheid om hun verblijf telkens met twee jaar te verlengen vanaf begin oktober ontnomen.

Trump worstelt al maanden met de kwestie van de dreamers. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde hij een einde te maken aan de regeling van Obama. Maar sinds hij president is, lijkt hij gevoelig voor de oproep van velen, onder wie politici en toplieden uit het Amerikaanse bedrijfsleven, om compassie te tonen voor immigranten die niet door hun eigen toedoen in de VS zijn opgegroeid. Eerder dit jaar beloofde hij de kwestie „ruimhartig” te zullen benaderen.

Obama noemde het een „wreed” besluit. „Het is verkeerd om deze jonge mensen tot doelwit te maken.” Hij verwierp de suggestie dat DACA ongrondwettig is.

Hardliners in de Republikeinse partij willen dat Trump zijn campagnebelofte nakomt. Om hen tegemoet te komen liet Trump de aankondiging dinsdag over aan Sessions, die bekendstaat om zijn strenge anti-immigratiestandpunten. Volgens de minister van Justitie was de DACA-regeling niet opgewassen tegen een rechtszaak die een aantal staten, waaronder Texas, dreigden aan te spannen. Hoewel enkele conservatieve rechters DACA hebben veroordeeld, lopen de meningen uiteen over de vraag of het Amerikaanse Hooggerechtshof de regeling zou hebben gehandhaafd. Door afschaffing aan te kondigen voorkomt de regering-Trump dat daar een uitspraak over komt.