Trump schrapt tijdelijke status 800.000 immigranten

immigratie Het lot van immigranten die als kind naar Verenigde Staten kwamen is door het besluit van de president nu in één klap ongewis.

De Amerikaanse president Donald Trump beëindigt een vijf jaar oude regeling ter bescherming van honderdduizenden illegale immigranten die als kind naar de Verenigde Staten kwamen. Hij heeft het Congres gevraagd om binnen zes maanden een besluit te nemen over het lot van deze immigranten, de zogenoemde dreamers.

Dat kondigde minister van Justitie Jeff Sessions dinsdag aan in Washington. Volgens Sessions is de regeling uit 2012, de Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) ongrondwettig, omdat deze niet is goedgekeurd door het Congres. Hij beloofde een „ordentelijke” geleidelijke afschaffing.

Trumps besluit stort ongeveer 800.000 illegale immigranten, voornamelijk uit Latijns-Amerika, in grote onzekerheid. Zij kunnen nu uitgezet worden, ondanks het feit dat de meesten hun land van herkomst niet of nauwelijks kennen. De meerderheid van hen studeert of werkt, vooral in de staten Californië, Texas, Florida, Illinois en New York.

Ex-president Obama voerde DACA in 2012 per decreet in, buiten het Congres om, nadat dit er niet in slaagde overeenstemming te bereiken over immigratiehervorming. De regeling is sindsdien omstreden. De groep illegalen die voor de regeling in aanmerking kwam meldde zich bij het Departement van Binnenlandse Veiligheid. Nu kent de overheid hun identiteit, maar wordt hun de mogelijkheid hun verblijf telkens met twee jaar te verlengen vanaf oktober ontnomen.

Trump worstelt al maanden met de kwestie van de dreamers. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde hij een einde te maken aan de regeling van Obama. Maar sinds hij president is, lijkt hij gevoelig voor de oproep van velen, onder wie politici en topmensen uit het Amerikaanse bedrijfsleven, om compassie te tonen voor deze groep immigranten.

De president deed de aankondiging dinsdag niet zelf. Dat liet hij over aan Jeff Sessions, die bekend staat om zijn strenge anti-immigratiestandpunt. Volgens de minister van Justitie was de DACA-regeling niet opgewassen tegen een rechtszaak die een aantal staten dreigde aan te spannen. Trump zelf twitterde na afloop: „Het Congres heeft nu zes maanden DACA te legaliseren. (…) Als dat niet lukt, kijk ik opnieuw naar deze kwestie.” De worsteling van de president met de kwestie lijkt kortom nog niet voorbij.

Trumps voorganger Obama noemde het besluit in een verklaring „wreed”. „Het is verkeerd om deze jonge mensen tot doelwit te maken.” Hij verwierp de suggestie dat DACA ongrondwettig is.

Een groep dreamers en medestanders demonstreerde dinsdag bij het Witte Huis. Volgens Greisa Martinez, zelf een dreamer, gaan door het besluit „800.000 mensen als ik op weg naar deportatie”, zei ze tegen CNN.

Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, riep Republikeinen in het Congres op om de Dreamers in bescherming te nemen. Het is gezien de uiteenlopende migratiestandpunten in de Republikeinse partij evenwel uiterst onzeker of het Congres erin slaagt binnen de deadline een nieuwe regeling te treffen.