Thuiskok

Pain de Mie

See my other fruits:
See my other fruits: photomaru

Witbrood zit best wel in het verdomhoekje, maar ik ben er dol op. Vooral als het iets subtiels zoets heeft, zoals deze pain de mie. Niet zoet-zoet, maar heel ingetogen. Je kunt het zo eten, of met zoet of hartig beleg. Dit recept vraagt wel veel tijd door het rijzen, maar zie het als een soort therapeutisch ritueel met lekkers als beloning.

Kneed in de keukenmachine alle ingrediënten behalve de boter 6 minuten op stand 1 en daarna 5 minuten op stand 2. Het deeg moet loslaten van de wand van de kom. Voeg de boter toe en kneed op stand 1 tot hij goed opgenomen is in het deeg. Dek af met een theedoek en laat 1,5 uur rijzen op een warme plaats. Sla het deeg na 45 minuten een keer door. Maak het deeg bolvormig en maak het daarna langwerpig zodat het in de lengte in de vorm past. Bestrijk de vorm met de zachte boter. Leg het deeg in de vorm, met de naad naar onderen. Sluit het deksel en zet 1 à 1,5 uur op een warme plaats voor de narijs. Na de narijs moet het deeg tot 5 mm onder de rand van de vorm komen. Verwarm de oven tot 200 °C. Bak 25 minuten met het deksel erop.