Speelgoed

LEGO moet na jaren explosieve groei plots veel personeel ontslaan

Speelgoedfabrikant Lego gaat ongeveer 8 procent van zijn personeel ontslaan. Nog voor het einde van 2017 wil het Deense bedrijf ongeveer 1.400 banen schrappen, zo maakte Lego dinsdag bij het presenteren van de halfjaarcijfers bekend. Aanleiding: de tegenvallende verkopen.

In welke landen ’s werelds grootste speelgoedmaker de banen gaat schrappen, meldde het bedrijf niet. Lego is actief op vier verschillende continenten en had eind vorig jaar wereldwijd ongeveer 18.200 werknemers. Bij de Nederlandse tak werken iets meer dan twintig mensen.

Lego maakte de afgelopen jaren een explosieve groei door en paste zijn bedrijfsvoering daarop aan, zo schrijft president-commissaris Jørgen Vig Knudstorp. Die veranderingen maakten het bedrijf echter ook complexer, waardoor het – nu de verkopen iets minder gaan – moeilijker is om te blijven groeien. Knudstorp zegt daarover: „We hebben daarom nu voor onze hele groep op de resetknop gedrukt. Dat wil zeggen dat we bouwen aan een kleinere en minder complexe organisatie dan we op dit moment hebben.”

Dat er mindere tijden in aantocht waren, werd al duidelijk bij de jaarcijfers in maart. Toenmalig topman Bali Padda liet destijds aan persbureau Bloomberg weten dat de explosieve groei van de jaren daarvoor de komende tijd niet langer houdbaar is. „Als je kijkt naar de afgelopen tien jaar, dan was onze groei soms onnatuurlijk”, aldus Padda. De vraag naar Lego was zo groot dat het bedrijf in 2015 tijdens de feestmaand december zelfs steentjes tekort kwam.

De omzet van Lego groeide de afgelopen jaren vaak met dubbelcijferige percentages, veel sterker dan de wereldwijde speelgoedmarkt in het algemeen. In gesprek met Bloomberg sprak Padda, die in augustus al na acht maanden weer vertrok als topman, de verwachting uit dat Lego de komende jaren de markt nauwelijks gaat overtreffen.