Spaanse regering naar opperrechters over Catalonië

Politici die zich bezig houden met de voorbereiding van het referendum, worden met vervolging bedreigd.

De regiopresident van Catalonië, Carles Puigdemont, aanwezig bij een plenaire sessie in het regioparlement over het referendum.
De regiopresident van Catalonië, Carles Puigdemont, aanwezig bij een plenaire sessie in het regioparlement over het referendum. Foto Toni Albir/EPA

De Spaanse regering zet alle wettelijke middelen in om een referendum in Catalonië over onafhankelijkheid op 1 oktober te voorkomen. Het Constitutionele Hof heeft op woensdagmiddag na een verzoek van premier Mariano Rajoy de Catalaanse wetgeving voor de volksraadpleging nietig verklaard. Dat meldt de Spaanse krant El País.

Na een maandenlange stilte kwam de Spaanse regering in actie toen het Catalaanse parlement op woensdagmiddag serieuze, formele stappen wilde zetten op weg naar al veel eerder aangekondigd referendum. Met nog ruim drie weken te gaan wilden de separatisten de zogenoemde wet voor het referendum doorvoeren. Terwijl het Catalaanse parlement nog aan debatteren was greep ‘Madrid’ al in.

Lees meer over de redenen voor zelfbeschikking

Vice-premier Soraya Saenz de Santamaría maakte tijdens een persconferentie bekend dat de benodigde juridische middelen in worden gezet om de Catalanen te dwingen zich aan de nationale constitutie te houden. Het houden van een regionaal referendum is volgens de regering verboden. „Ik geloof niet dat ik eerder in mijn leven heb gezien dat mensen zo schaamteloos in een democratie handelden”, stelde Saenz de Santamaría.

Lees ook: ‘Ik ben niet anti-Spaans, maar ik voel me Catalaan’

In de voorbije decennia is achttien keer een verzoek van de Catalanen over het houden van een referendum afgewezen door de nationale regering. Wel is er op 9 november 2014 een niet officiële volkspeiling gehouden over de vraag of de regio zich zou moeten afscheiden van Spanje. Meer dan tachtig procent stemde destijds voor onafhankelijkheid. Mede omdat de ‘nee-stemmers’ niet op kwamen dagen gaf de uitslag een vertekend beeld.

Uit verschillende peilingen blijkt dat een overgroot deel van de 7,5 miljoen Catalanen voor een referendum is. Over de vraag of Catalonië zich daadwerkelijk af zou moeten splitsen, bestaat zeer grote verdeeldheid.