Gesloten liveblog

Teruglezen: Zeker één dode op Nederlandse deel Sint-Maarten

Trump roept noodtoestand uit op Puerto Rico - De orkaan blijft categorie 5 en gaat richting Cuba en Florida - De ravage op Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius is enorm.

Afsluiting liveblog

We gaan dit liveblog sluiten en verder in een nieuw liveblog. We doen dat met een korte opsomming van de dag:

 • Donderdag werd bekend dat er op het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten ten minste 1 dode is gevallen als gevolg van orkaan Irkaan. Ook zijn er meerdere mensen gewond geraakt.
 • Op het Franse gedeelte van het eiland vielen vier slachtoffers te betreuren. Dat is minder dan de acht die er aanvankelijk gemeld werden.
 • De eerste twee Nederlandse schepen met hulpgoederen en militairen zijn donderdagavond in de haven van Sint Maarten aangekomen
 • Telefonisch contact met het eiland blijft nog altijd moeilijk. Een radiotoren is verwoest, waardoor bellen lastig is. Wel is er af en toe WiFi op het eiland waardoor bewoners vooral digitaal communiceren met hun naasten elders op de wereld.
 • Het nieuwe liveblog is hier te vinden

  Lees hier het nieuwe liveblog

  Hulpoperaties komen op gang

  De hulpoperaties in de getroffen gebieden beginnen langzaam op gang te komen. Dat zei demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) donderdagavond in het programma Nieuwsuur.

  Er wordt volgens de minister de hele nacht doorgewerkt om het vliegveld op Sint-Maarten weer toegankelijk te maken voor militaire toestellen.

  Minister Plasterk: het gaat om drinkwater, voedsel, hygiëne. 'Een nare situatie.' Nederland gaat zorgen voor #noodhulp. #Irma pic.twitter.com/1hFdmWqQWo

  — Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 7 september 2017

  Honderden militairen in getroffen gebieden

  Op de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius werken driehonderd Nederlandse militairen mee aan de hulpoperatie. Er zijn nog honderd Nederlandse militairen onderweg naar de getroffen gebieden. Voor de orkaan over de eilanden trok, waren er al honderd Nederlandse militairen aanwezig.

  Dodental orkaan Irma staat op tien

  Het dodental na orkaan Irma is opgelopen tot tien. Demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maakte donderdagavond bekend dat er iemand om het leven was gekomen op het Nederlandse deel van Sint-Maarten.

  Eerder op donderdag werd bekend dat op het Franse deel van Sint-Maarten vier mensen om het leven waren gekomen. Op Puerto Rico vielen drie doden en op het eiland Antigua één iemand. Woensdag werd al bekend dat op het eiland Barbuda een kind om het leven kwam.

  Ministers vrijdag weer bijeen in crisiscentrum

  Ministers die betrokken zijn bij de hulpverlening op de door de orkaan Irma getroffen eilanden komen vrijdag opnieuw bijeen in het Nationaal Crisis Centrum. Dat meldt persbureau ANP op basis van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

  De ministers bespreken de situatie op onder andere Sint-Maarten en eventuele maatregelen. Ook donderdag was er een bijeenkomst in het crisiscentrum in Den Haag. Premier Mark Rutte sprak na afloop van een "een orkaan van epische omvang".

  Geen leidingwater, watertanks vernietigd

  Op dit moment hebben mensen op Sint-Maarten geen toegang tot leidingwater. Ook de watertanks op het eiland zijn verwoest en volgens demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) kan het nog zes weken duren voordat er weer water uit de kraan komt.

  De communicatie met de autoriteiten op Sint-Maarten verloopt moeizaam, aldus Plasterk na een gesprek met de premier van het eiland. "Het dak ligt van zijn kantoor en hij heeft geen contact met anderen." Het openbaar bestuur is daardoor niet functioneel.

  Satelliettelefoons werken niet, maar volgens de minister staan de mariniers ter plekke wel goed in contact met generaal Peter Jan de Vin die weer in contact staat met mensen in Nederland.

  Dode op Nederlandse deel Sint-Maarten

  Op het Nederlandse deel van Sint-Maarten is één dode gevallen als gevolg van orkaan Irma. Over de nationaliteit van het slachtoffer is nog niets bekend. Dat maakte demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) zojuist bekend. Ook zijn er enkele gewonden gevallen.

  Florida maakt zich op voor Irma

  Inwoners van Florida zijn begonnen met evacueren, want orkaan Irma trekt richting de Amerikaanse staat.

  Rick Scott, de gouverneur van Florida, heeft alle benzinestations in de staat opgeroepen om zo lang mogelijk open te blijven. Medewerkers van de benzinestations zullen op tijd door agenten naar veilige gebieden worden geëscorteerd, aldus Scott in een persconferentie donderdag.

  Huizen verwoest en straten onder water

  Straten in het Nederlandse deel van Sint-Maarten staan onder water. Foto Ministerie van Defensie Reuters

  Huizen op het Nederlandse deel van Sint-Maarten zijn verwoest en staan deels onder water. Ministerie van Defensie via Reuters

  De schade na orkaan Irma is enorm. Foto Ministerie van Defensie via Reuters

  Helikopter levert hulp af

  Een NH90 helikopter van het marineschip Zr. Ms. Zeeland heeft zojuist hulp afgeleverd aan het door orkaan Irma getroffen eiland Sint-Eustatius. Dat meldt Peter Jan de Vin op Twitter, de commandant van de Zeestrijdkrachten in de Cariben.

  Een ander marineschip, Zr. Ms. Pelikaan, probeert momenteel aan te leggen bij Sint-Maarten. Het schip heeft hulpgoederen aan boord. Ook zijn er militairen mee die kunnen meehelpen bij de herstelwerkzaamheden en beveiliging van het eiland waar plunderingen zijn.

  Macron 'zo snel als het kan' naar getroffen gebieden

  De Franse president Macron bezoekt het Franse deel van Sint-Maarten "zo snel als het weer het toelaat".

  Macron is momenteel voor een tweedaags werkbezoek in Griekenland. Hij keert naar eigen zeggen niet eerder uit Athene terug, omdat een vlucht naar de getroffen gebieden wegens de weersomstandigheden nu toch niet mogelijk is.

  Dodenaantal bijgesteld

  Het dodental in de Cariben als gevolg van orkaan Irma is naar beneden bijgesteld. Op het Franse deel van Sint-Maarten zijn niet acht, maar vier mensen om het leven gekomen, maakte de Franse premier Philippe op een persconferentie bekend. Daarmee staat het dodental als gevolg van de orkaan op negen.

  Eerder vandaag werd bekend dat op het eiland Puerto Rico drie mensen om het leven kwamen en op het eiland Antigua één iemand. Woensdag werd al bekend dat op het eiland Barbuda een kind om het leven is gekomen.

  Het is nog niet duidelijk of er ook slachtoffers zijn gevallen op het Nederlandse deel van Sint-Maarten. De communicatie met mensen op het eiland verloopt moeizaam.

  'Dit wordt een hele grote hulpoperatie'

  Wegen vol puin en straten die onder water staan. Woordvoerder van het Rode Kruis Merlijn Stoffels voorziet een "hele grote" hulpoperatie op Sint-Maarten. Over eventuele slachtoffers kan hij nog niets zeggen.

  Momenteel zijn er 26 hulpverleners van de hulpverleningsorganisatie op het eiland. "Ze delen voedsel en medicijnen uit, maar proberen ook in kaart te brengen waar de ravage het grootst is", aldus Stoffels. Vanuit Curaçao en Aruba staan nog 25 hulpverleners klaar om naar Sint-Maarten af te reizen. Vanuit Nederland vertrekken zes tot acht hulpverleners, die onder meer het eiland in kaart gaan brengen. Zij nemen twee drones mee om beelden te maken die vervolgens op oude satellietbeelden worden gelegd.

  Grimmig
  Het Rode Kruis had voor de orkaan over het eiland trok al een radioverbinding aangelegd tussen Curaçao en Sint-Maarten. Die verbinding werkt volgens Stoffels af en toe: "We krijgen brokjes informatie binnen."

  Uit die informatie bevestigt Stoffels dat er inderdaad plunderingen zijn geweest op het eiland:

  "Kort na dit soort rampen is de sfeer meestal grimmig. Dat zagen we eerder al in Nepal en de Filipijnen. Mensen worden paniekerig en willen voedsel en medicijnen."

  Daarom is het volgens Stoffels belangrijk dat er goede locaties worden opgezet vanwaaruit hulpgoederen worden uitgedeeld. Het Rode Kruis is momenteel bezig dergelijke locaties op te zetten. Vanuit Curaçao komt later vandaag een schip van Defensie aan met meer hulpgoederen.

  VN-chef ontdaan over verwoestingen

  Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft zich donderdag ontdaan getoond over de slachtoffers en immense schade die de orkaan Irma in het Caribisch gebied heeft veroorzaakt.

  In een in New York uitgegeven verklaring betuigde Guterres zijn medeleven met de inwoners en regeringen van de getroffen landen en gebieden. Hij prees de overheden, die goed waren voorbereid en ook goed hebben gereageerd.

  'Er moet dringend iets gebeuren'

  Ebo Keuning is advocaat op Sint-Maarten en zegt dat "er dringend iets moet gebeuren". Volgens de advocaat zijn alle radiotorens "volledig weggevaagd" en is telefoonverkeer niet mogelijk.

  Keuning vangt af en toe een wifi-signaal op en probeert zo contact te maken met de buitenwereld. "De enige manier om te communiceren is met een wifi-verbinding, die kabel loopt namelijk onder de grond." Die is volgens Keuning wel beschadigd, maar zo nu en dan werkt het wel.

  Het meeste materiaal dat door de marechaussee en mariniers is gebracht, is volgens Keuning al weg of onbruikbaar:

  "Woensdagavond heb ik een paar mariniers gezien in auto's, maar niemand weet wat ze moeten doen, omdat er nauwelijks communicatie met Nederland mogelijk is."

  Op Sint-Maarten heeft eigenlijk niemand de leiding, aldus de advocaat en dat leidt tot plunderingen. "Woensdagavond liepen er mensen met wapens en machettis door de straten." De lokale politie zie je volgens Keuning niet op het eiland.

  Mariniers vertrokken naar Caribisch gebied

  Rond drie uur vanmiddag zijn honderd extra mariniers vertrokken naar het Caribisch gebied. Zij vliegen vanaf luchtbasis Eindhoven. De mariniers zullen gaan helpen met de eerste noodhulp.

  Zij worden ingezet bovenop de honderd militairen die donderdagavond met twee extra ingezette legervliegtuigen naar Curaçao zullen vliegen. Met dat transport wordt ook water en voedsel meegenomen. Daarmee kunnen 40.000 mensen vijf dagen voorzien worden in hun primaire levensbehoeften.

  Twitter avatar commandant_mtc Commandant MTC Doorn Vanmiddag zijn extra #mariniers en #genie met hulpgoederen vertrokken naar Curacao om hulp en ondersteuning te bieden op #stMaarten
  Twitter avatar korpsmariniers Korps Mariniers Snel inzetbare, expeditionaire eenheden binnen no-time gereed. Ruim 100 mariniers worden nu als spearhead ingevloge… https://t.co/FgyOVTmaIK

  Noodnummer van Buitenlandse Zaken

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft een telefoonnummer gedeeld voor mensen die in nood zijn door de orkanen Irma en Jose. Het nummer +31 247 247 247 is dag en nacht bereikbaar.

  Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Ben je in nood in de regio van orkanen #Irma en #Jose en heb je hulp nodig? Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar: https://t.co/nkOfkOtemQ

  Ooggetuige: 'de hoofdweg is volledig geblokkeerd, overal ligt puin'

  Freddy Gutierrez woont op Sint-Maarten, waar hij in een casino werkt aan de westkust van het eiland. Hij woont in het dorpje Cole Bay. "We hebben het overleefd, we zijn oké, maar het eiland is een complete ramp, zeventig procent is verdwenen, zeventig procent van de huizen heeft geen dak meer."

  Nadat de storm was gaan liggen woensdagmiddag, ging Gutierrez naar buiten om de schade op te nemen. "Iedereen was op straat," zei hij. "De hoofdweg van het eiland is volledig geblokkeerd. Er is puin overal en straatlantaarns liggen op de weg."

  Diefstal

  "Sommige mensen stalen uit de grote supermarkten," bevestigde Gutierrez een bericht dat de minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb eerder naar buiten bracht over het Franse deel van het eiland. "Maar de nacht verliep verder rustig op dit deel van het eiland." Er waren nog geen agenten of militairen te zien, volgens Gutierrez.

  De verwachting is dat Irma’s opvolger – orkaan Jose – aanstaande zaterdag de Bovenwindse Eilanden aandoet. "We hopen van het eiland te kunnen voordat de volgende storm komt," zei Gutierrez. "Maar het vliegveld heeft grote schade en er is nauwelijks communicatie mogelijk. We hebben geen radio, geen internet."

  Evacuatie in Florida zorgt voor overvolle wegen

  In de Amerikaanse staat Florida is de bevolking zich aan het voorbereiden op orkaan Irma. Inwoners van met name de kustgebieden trekken naar het noorden. Eerder vandaag riep de burgemeester van Miami Beach al zijn inwoners op de stad te verlaten. De inwoners kunnen beschutting zoeken bij speciaal ingerichte schuilplaatsen in het binnenland.

  File

  Persbureau AP meldt dat de lokale verkeerspolitie extra mensen heeft ingezet om de evacuatie in goede banen te leiden. Op de snelwegen naar het noorden staan inmiddels lange files. De verwachting is dat Irma met een onverminderde kracht (nog steeds categorie vijf) zaterdagavond aan land komt.

  Twitter avatar FhpOrlando FHP Orlando Car issues on highways? Make arrangement to remove ASAP Vehicles left during evac will be towed. We must have roads clear for safe travel

  Donderdagochtend leek het er even op dat Irma in kracht aan het afnemen was. Het National Hurricane Center schaarde de orkaan in categorie vier. Enkele uren later was de kracht van Irma weer terug op het niveau van een orkaan in de vijfde categorie.

  Volgende orkaan in aantocht

  Nog nauwelijks bekomen van orkaan Irma, moet Sint-Maarten zich wederom op gaan maken voor een nieuwe orkaan. Jose komt volgens het Amerikaanse National Hurricane Center in het weekend aan de noordelijke kant van Sint-Maarten aan land. Verwacht wordt dat Jose een orkaan van categorie 2 of 3 zal worden.

  Foto's tonen de ravage op Saint-Martin

  Langzaam komt er meer beeldmateriaal binnen vanaf het zwaar getroffen Franse deel van Sint-Maarten.

  Straten zijn onbegaanbaar door puin en water. Foto Hollandse Hoogte

  Huizen zijn onbereikbaar. Foto Hollandse Hoogte

  Sommige huizen hebben geen daken of muren meer. Foto Hollandse Hoogte

  Extra luchttransporten naar Sint-Maarten

  Nederland stuurt extra luchttransporten naar Sint-Maarten om hulp te bieden aan de bevolking die is getroffen door orkaan Irma. Het ministerie van Defensie meldt dat donderdagmiddag vanaf de militaire vliegbasis in Eindhoven twee militaire vliegtuigen met extra militairen en hulpgoederen naar Curaçao vertrekken.

  Vanaf Curaçao zal één van de twee toestellen, geschikt om te landen op moeilijk begaanbare plekken, naar het getroffen gebied vliegen met hulpgoederen. De extra militairen zullen de hulpverlening ondersteunen en ingezet worden om de openbare orde te herstellen. Op het Franstalige deel van het eiland is na de orkaan melding gemaakt van plunderingen. Of dat op het Nederlandstalige deel ook gebeurd is niet bekend.

  Franse minister: helikopters zullen snel landen op Saint-Martin

  Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, valt de ravage op het noordelijke vliegveld van Saint-Martin mee. Collomb tweet dat helikopters van het Franse leger "spoedig op het vliegveld zullen landen". Wanneer er precies geland zal worden is nog niet bekend.

  Twitter avatar Place_Beauvau Ministère Intérieur #OuraganIrma🌀 À #SaintMartin, l'aéroport du nord côté français est moins touché. Des hélicoptères puis des avions pourront bientôt atterrir.

  De eerste prioriteit van de hulpdiensten ligt bij het herstellen van de communicatielijnen en de elektra op Saint-Martin. Daarnaast moet worden voorzien in eerste levensbehoeften zoals water en voedsel.

  Vliegvelden

  Op het Franse deel van het eiland, Sant-Martin genaamd, is één vliegveld. Dat vliegveld, L'Espérance Airport, ligt vlakbij de noordkust van het eiland. Op het Nederlandse Sint-Maarten ligt het internationale vliegveld Prinses Juliana. Eerder werd al bekend dat dat vliegveld zwaar getroffen is door de orkaan, waardoor er moeilijk helikopters en vliegtuigen kunnen landen.

  De locatie van het vliegveld op Saint-Martin:

  Dodental in Cariben opgelopen naar tien

  Het dodental in de Cariben als gevolg van orkaan Irma is opgelopen naar tien. Op het eiland Antigua is iemand om het leven gekomen. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt, aldus persbureau AP.

  Eerder op de dag maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken al bekend dat op het Franse deel van Sint-Maarten acht mensen om het leven zijn gekomen. Woensdag werd al bekend dat op het eiland Barbuda een kind om het leven is gekomen.

  Het is nog niet duidelijk of er ook slachtoffers zijn gevallen op het Nederlandse deel van Sint-Maarten. De communicatie met mensen op het eiland verloopt moeizaam.

  Rutte: Orkaan van epische omvang, zeer verwoestend

  Er zijn op dit moment geen berichten over slachtoffers op de eilanden Saba en St.-Eustatius. Dat zei premier Mark Rutte zojuist op de persconferentie na het spoedoverleg met de betrokken minister. Rutte heeft op dit moment geen beeld over eventuele slachtoffers op Sint-Maarten. Volgens de premier was de orkaan van "epische omvang" en is de schade groot. De communicatie met mensen op het eiland verloopt moeizaam. "De materiële schade op het eiland is zeer groot. De zorgen gaan over Sint-Maarten."

  Rutte zei over de situatie op Sint-Maarten:

  "Er zijn grootschalige verwoestingen aan de infrastructuur, huizen en bedrijven. Er is geen stroom, geen stromend water en geen benzine. Auto's drijven door de straten en bewoners zitten in het donker. Ze zijn van de buitenwereld afgesloten."

  Schip onderweg

  Volgens de premier is er vooral behoefte aan voedsel en water. Het eiland is nog niet bereikbaar vanwege schade aan vliegveld en de haven. Volgens minister Plasterk is hebben zo'n 40.000 mensen voedsel en drinkwater nodig. "Het is een uitdaging om dat op eiland te krijgen", aldus Plasterk.

  Zo kan het Marineschip Zr. Ms. Zeeland niet aanmeren. Via kleinere bootjes proberen militairen aan land te komen. Het ondersteuningsschip Pelikaan is onderweg en komt naar verwachting om 17.00 uur aan. Ook worden er 110 militairen naar Curaçao gevlogen. Zij zullen vanuit daar proberen naar Sint-Maarten te komen. Ze komen ondersteuning bieden op het gebied van openbare orde en veiligheid. Het is nog niet duidelijk of Rutte of Plasterk het eiland zal bezoeken. Rutte: "We moeten nu eerst de noodhulp goed regelen."

  Contact met de Fransen

  Rutte heeft contact gehad met de Franse president Macron. Nederland werkt intensief met Frankrijk samen en wil daar ook mee doorgaan. Volgens de premier beschikt Nederland niet over minder informatie dan Frankrijk. "Wij vertellen wat we weten", aldus Rutte.

  Rode Kruis: Communicatiemast op Sint-Maarten ingestort

  De algehele communicatiemast op Sint-Maarten is ingestort. Dat meldt hulporganisatie het Rode Kruis. Daarom verloopt de communicatie met mensen op het eiland moeizaam.

  Volgens het Rode Kruis zijn bij het instorten van de communicatiemast ook delen van de haven beschadigd. Dit zou volgens de hulporganisatie de levering van hulpgoederen bemoeilijken.

  Orkaan Irma op satellietbeelden

  Orkaan Irma raast nu langs de Dominicaanse Republiek richting Florida. Bekijk hier waar de orkaan nu is.

  Plunderingen op Franse deel Sint-Maarten

  Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft het Franse deel van Sint-Maarten vannacht te maken gehad met plunderingen. Dat zei hij in een interview met Franceinfo. De politie probeert de orde op het eiland te handhaven.

  Hoe de situatie op het Nederlandse deel van Sint-Maarten is, is nog onbekend. Demissionair minister Plasterk zei vanochtend dat de schade groot was. Het vliegveld is onbereikbaar. De betrokken ministers zijn op dit moment bijeen voor spoedoverleg.

  Premier Barbuda zegt dat de Cariben te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering

  De premier van het eiland Barbuda, Gaston Browne, zei tegen de BBC dat de verwoesting op het eiland groot is. Hij sprak van een "bloedbad". Ook benadrukte hij dat Cariben nu te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering. De grote vervuilers zouden volgens hem hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gevolgen van klimaatverandering.

  Het eiland werd zwaar getroffen. Volgens de premier is ongeveer de helft van de 1.800 bewoners dakloos geworden. Ook is er een kind om het leven gekomen. Het eiland ligt zo'n 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten.

  Rutte en Plasterk geven om 11.00 uur persconferentie

  Om 11.00 uur houden premier Mark Rutte en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk een persconferentie na afloop van de spoedbijeenkomst in het Nationaal Crisis Centrum.

  Het spoedoverleg begint om 10.00 uur en behalve Rutte en Plasterk zijn ook Jeanine Hennis van Defensie, Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, Stef Blok van Veiligheid en Justitie en Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu aanwezig. Ze bespreken wat het kabinet kan betekenen in de nasleep van orkaan Irma.

  Schade Sint-Maarten is groot, vliegveld is onbereikbaar

  De schade op Sint-Maarten is groot. Zo is het vliegveld op het eiland nog steeds onbereikbaar. Woensdagavond maakte de Koninklijke Marine vanuit een NH-90 helikopter filmbeelden van het eiland. Dit was een paar uur nadat de orkaan aan land was geweest.

  Acht doden op Franse deel Sint-Maarten

  Het dodental als gevolg van orkaan Irma op het Franse deel van Sint-Maarten is opgelopen naar acht. Ook zijn 23 mensen gewond geraakt. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb donderdagochtend.

  Of er op het Nederlandse deel van Sint-Maarten slachtoffers zijn gevallen, is nog niet duidelijk. Dat zei demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties donderdagochtend tegen de NOS.

  Zes doden op Franse deel Sint-Maarten

  Het dodental op Saint-Martin als gevolg van orkaan Irma is opgelopen naar zes. Dat meldt omroep Franceinfo donderdagochtend na een verklaring van de autoriteiten. Er wordt verwacht dat dit aantal nog verder kan oplopen. Een lokale bestuurder zei:

  "Dit is zeker nog geen definitief aantal. We zijn nog niet op alle delen van het eiland geweest."

  Volgens de omroep is zo'n 95 procent van het Franse deel van het eiland verwoest. Saint-Martin is het Franse deel van het eiland waar ook Sint-Maarten deel van uitmaakt.

  Miami Beach wordt geheel ontruimd

  Het hippe en zeer toeristische Miami Beach, bekend van de Ocean Drive en de vele huizen van grote sterren, moet geheel worden ontruimd. In afwachting van de komst van Irma, zegt burgemeester Philip Levine dat de bewoners vanaf donderdagmiddag moeten vertrekken:

  "Zuid-Florida blijft op de voorspelde route liggen om ofwel direct getroffen te worden, ofwel met flinke storm te maken te krijgen. Denk hier niet te licht over. Maak nu plannen om jezelf en je familie in veiligheid te brengen."

  Er zijn in Miami Beach geen speciale schuilplaatsen voor orkanen, dus bewoners wordt opgeroepen het hele gebied te verlaten. Er rijden tot drie uur voor de verwachte aankomst van Irma bussen vanaf 21 verschillende plaatsen naar verderop in het binnenland gelegen schuilplaatsen.

  Marine: zeer grote materiële schade op Sint-Maarten

  De maritieme helikopter NH 90 airborne, die de schade op de Bovenwindse Eilanden in kaart ging brengen, is weer terug aan boord van het marineschip Zr. Ms. Zeeland. Volgens commandant Andre van der Kamp is de materiële schade op Sint-Maarten "zeer groot" en valt de schade op Saba en St.-Eustatius relatief mee.

  Eerder deze nacht maakte gezaghebber Jonathan Johnson van Saba bekend dat er geen slachtoffers zijn gevallen op zijn eiland. Over eventuele slachtoffers op Sint-Maarten is nog steeds niks bekend.

  Irma bereikt Puerto Rico

  Orkaan Irma is in de nacht van woensdag op donderdag aan land gegaan op Puerto Rico. Er zijn windstoten gemeten tot 180 kilometer per uur en het regent extreem hard.

  Meer dan 600.000 mensen zitten zonder stroom, meldt persbureau AP. Ook veertien ziekenhuizen hebben geen stroom, maar die maken gebruik van noodaggregaten. Ook zitten bijna 50.000 mensen zonder water.

  Al voordat Irma aan land ging had Puerto Rico te maken met hevige regenval. Foto: Thais Llorca/EPA

  Volgens de Amerikaanse weerdienst U.S. National Weather Service heeft er sinds San Felipe in 1928 niet meer zo'n krachtige orkaan boven Puerto Rico geraasd. President Trump had eerder deze week al de noodtoestand uitgeroepen voor Puerto Rico, dat een territorium is van de VS.

  Irma bedreigt luxe landgoederen van Trump

  Irma is woensdag al over het elf slaapkamers tellende huis van de Amerikaanse president Donald Trump op het Franse gedeelte van Sint-Maarten geraasd, maar dat is niet het enige landgoed van Trump op de voorspelde route van de orkaan.

  Het is nog niet duidelijk of zijn Chateau des Palmiers op Sint-Maarten schade heeft ondervonden, maar ook Mar-a-Lago in Palm Beach in Florida, waar hij regelmatig buitenlandse gasten ontvangt, wordt bedreigd. Er worden volop voorzorgsmaatregelen genomen, zegt woordvoerder Amanda Miller van de Trump Organization:

  "Onze teams op de landgoederen van Trump in Florida nemen alle benodigde voorzorgsmaatregelen en volgen de lokale adviezen en de van de staat Florida nauwgezet om te verzekeren dat iedereen veilig blijft."

  En Trump heeft meer bezittingen in de buurt van Miami waar Irma mogelijk op afkoerst. Zo bezit hij het luxe appartementencomplex Trump Towers, Sunny Isles en een direct aan de oceaan gelegen resort: The Trump International Beach Resort.

  Shwan Thew/EPA

  Het zou ironisch zijn als juist Trump, die niks in klimaatbeleid ziet, persoonlijk getroffen wordt door een tropische orkaan. Als het sneeuwde tweette hij regelmatig dat de aarde helemaal niet opwarmt en dat de aarde juist wel wat opwarming zou kunnen gebruiken.

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump In New York, March was the coldest month in recorded history - we could use some GLOBAL WARMING!

  Eilandje Barbuda vrijwel volledig verwoest

  Het eiland Barbuda werd vorige nacht als eerste getroffen door orkaan Irma. De infrastructuur van het kleinste eiland van Antigua en Barbuda is voor 90 procent verwoest, zegt premier Gaston Browne tegen het lokale radio- en TV-station ABS. Er is ook een kind omgekomen op het eilandje dat zo'n 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten ligt.

  De wederopbouw gaat volgens de premier jaren duren en er is voor naar schatting 125 miljoen euro schade. Barbuda heeft zo'n 1.800 inwoners en ongeveer zestig procent van hen zou dakloos zijn geworden.

  Browne verbleef tijdens de orkaan niet op Barbuda, maar kwam woensdagavond geëmotioneerd de schade opnemen. Op het hoofdeiland Antigua zijn geen slachtoffers gevallen.

  Crisisbijeenkomst ministers

  In het Nationaal Crisis Centrum komen donderdagochtend vanaf 10.00 uur de ministers die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening op de Bovenwindse Eilanden bij elkaar.

  Onder leiding van premier Rutte zullen de ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Jeanine Hennis van Defensie, Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, Stef Blok van Veiligheid en Justitie en Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu bespreken wat het kabinet kan betekenen in de nasleep van orkaan Irma.

  Twitter avatar Min_IenM Ministerie IenM Wat een vreselijke beelden en berichten over orkaan #Irma! We leven mee met de bewoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustasius.

  Gezaghebber: geen slachtoffers op Saba

  Op Saba heeft de orkaan Irma geen slachtoffers gemaakt, zegt gezaghebber Jonathan Johnson van het eiland tegen radiostation Dolfijn FM op Curaçao. Er is volgens Johnson wel veel materiële schade:

  "Er is geen stroom, maar daar werken we aan. Het telefoonverkeer en internet-verkeer is wel snel weer hersteld. De wind was heel zwaar. Het klonk alsof er urenlang heel dichtbij een trein voorbij ging."

  Ook meldt de gezaghebber dat veel bomen zijn vernield en dat bewoners direct zijn gaan opruimen nu de wind is afgezwakt. Johnson zegt blij te zijn dat het ‘redelijk goed is gegaan’ op Saba.

  Legerhelikopter boven rampgebied

  Vanaf het marineschip Zr. Ms. Zeeland is een helikopter opgestegen om de schade op Sint-Maarten op te nemen. Commandant Andre van der Kamp meldde om iets voor elven Nederlandse tijd via Twitter dat het nog een uur of drie zou duren voordat er een eerste inschatting kan worden gemaakt van de schade die Irma heeft veroorzaakt.

  Behalve Zr. Ms. Zeeland is ook Zr.Ms. Pelikaan in de buurt van de eilanden om hulp te bieden. Beide schepen hebben extra mensen, vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord. Maar de eerste prioriteit is nu om een beeld te krijgen van de schade.

  De stand van zaken woensdagavond

  In de loop van de avond waren de ergste stormen voorbij en maakt Sint-Maarten zo goed als mogelijk de schade op. Dit was woensdagavond de stand van zaken:

  • Nederlandse militairen zijn, ook op Saba en Sint-Eustatius, begonnen met patrouilles.
  • Over slachtoffers is nog weinig bekend omdat de communicatie en infrastructuur op de eilanden zwaar beschadigd zijn.
  • Een grote communicatiemast in de haven van Sint-Maarten is omgevallen en haven en luchthaven zijn zwaar getroffen, zegt een Rode Kruiswoordvoerder.
  • De Franse minister van Overzeese Gebieden, Annick Girardin, heeft woensdagavond bekendgemaakt dat ten minste twee Franse staatsburgers zijn omgekomen op Saint Martin en Saint Bartholomeus. Ook zijn er twee zwaargewonden gevallen. Inmiddels zijn Franse reddingsteams onderweg naar zowel Saint Martin als Saint Bartholomeus.
  • De orkaan Irma trekt vanaf woensdagavond laat verder over de Britse Maagdeneilanden richting de Amerikaanse staat Florida. Wel waait het op Sint-Maarten (42.000 inwoners op het Nederlandse deel) met windkracht 7 nog behoorlijk hard. Het KNMI voorspelt de komende 24 uur zware regenval.
  • Lees ook de ooggetuigenverslagen: ‘Spullen knalden tegen ons hotel’
  • Opvangcentra van het Rode Kruis op de drie eilanden zitten overvol met mensen die moesten vluchten voor de orkaan. Ook op Sint-Eustatius heeft Irma huisgehouden. Op sociale media zijn veel video's te zien van de enorme stormen, ondergelopen huizen en straten, weggewaaide daken en omgewaaide bomen.
  • Het kabinet is druk met de coördinatie van nationale en internationale hulp. De Nederlandse bewindslieden leven mee, zei premier Mark Rutte. Hij wees erop dat twee marineschepen zodra het weer het toelaat vanuit Aruba en Curaçao militairen en hulpgoederen zullen afleveren. Honderd militairen zijn al in het gebied.
  Lees ook: ons liveblog van woensdag