Recensie

Recensie

QOTSA soepel tussen dreigend en vrolijk

De Amerikaanse rockband Queens of the Stone Age maakte het nieuwe, zevende album met medewerking van Mark Ronson, bekend als de producer die soul bracht naar Amy Winehouse en funk naar Bruno Mars. Wat zou hij toevoegen?

Op hun vorige albums speelden Josh Homme en zijn muzikanten stoere nummers, waarbij Homme’s lieflijke falset zich uitstrekte over een zwaar rommelend fundament. Op Villains blijkt de stijl van de nummers nauwelijks anders, het zijn nog steeds deinende rocksongs met onverwachte wendingen. Opvallend is wel het nieuwe geluid: hoger en scheller, dankzij de vele staccato gespeelde gitaarriffs. Daardoor sluipt er toch een funky element in de muziek, maar dat klinkt goed gedoseerd en organisch. Zo vindt QOTSA soepel het midden tussen dreigend en vrolijk. Voor wie het lage gerommel mist is er de verrassing van diep brommende blazers in Un-Reborn Again en het prachtig uitgesponnen Fortress.