Prins Claus Prijzen

Braziliaanse cineast en Chinese milieu-activist onderscheiden

De Braziliaanse cineast Vincent Carelli en de Chinese milieu-activist Ma Jun zijn dit jaar de hoofdlaureaten van de Grote Prins Claus Prijs. Dat maakt het Prins Claus Fonds deze woensdag officieel bekend. Het comité dat de hoge onderscheiding jaarlijks toekent, roemt Carelli (1953) als een cineast die „gepioneerd heeft met het maken van video’s bij indianengemeenschappen in Brazilië, waardoor de publieke opvattingen over de inheemse realiteit veranderde”. Ma (1968) wordt gelauwerd, omdat zijn werk „burgers aanzet tot actie tegen industriële vervuiling”. De Prins Claus Prijzen worden jaarlijks toegekend aan individuen, groepen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van cultuur en ontwikkeling in regio’s waar de mogelijkheden voor culturele expressie beperkt zijn. (NRC)