Vrouw blijkt toch geen dochter van Dalí

Een 61-jarige Spaanse vrouw stapte eerder naar de rechter om haar verwantschap met de kunstenaar te bewijzen.

Een team van onderzoekers nam in juli DNA-materiaal af van de in 1989 overleden schilder.
Een team van onderzoekers nam in juli DNA-materiaal af van de in 1989 overleden schilder. Foto Robin Townsend/EPA

DNA-testen hebben uitgewezen dat Maria Pilar Abel geen biologische dochter is van de kunstenaar Salvador Dalí. Dat maakte de Dalí Foundation woensdagavond in een persbericht bekend.

Het lichaam van Dalí werd in juli opgegraven om de DNA-test te kunnen uitvoeren. Daaruit bleek dat de vrouw in kwestie, de 61-jarige Pilar Abel, geen buitenechtelijke dochter van de kunstenaar is. De Dalí Foundation eiste dat Abels DNA eerst vergeleken zou worden met het DNA van haar broer en haar overleden erkende vader, alvorens het graf van Dalí in Figueres in Catalonië werd geopend.

Lees ook: Dalí’s snor staat nog steeds op 10.10 uur

De rechtbank van Madrid gaf, ondanks de bezwaren van de Spaanse overheid, Abel gelijk. Omdat er geen genetisch materiaal van de surrealist meer voorhanden was, oordeelde de rechter dat Dalí’s stoffelijk overschot mochten worden opgegraven. Salvador Dalí overleed in 1989 maar zijn lichaam is altijd goed geconserveerd gebleven.

Erfenis

Als de test verwantschap had aangetoond, had Abel volgens haar advocaat aanspraak kunnen maken op 25 procent van Dalí’s erfenis. Uit documenten verkregen via een vriendin van haar overleden moeder zou blijken dat Dalí Abels biologische vader was. Volgens de Dalí Foundation is er “geen enkele sprake van verwantschap”. De stichting gaf ook aan blij te zijn dat er met de uitslag een einde komt aan wat zij omschrijven als “een absurde en vergezochte bewering die het imago van Dalí schaadt”.