Ongezonde frisdranken verdwijnen van scholen

Frisdrankproducenten gaan vanaf eind 2018 alleen nog maar caloriearme en frisdranken met weinig calorieën verkopen op middelbare scholen.

Op deze foto zie je per frisdrank hoeveel klontjes suiker erin zitten.
Op deze foto zie je per frisdrank hoeveel klontjes suiker erin zitten. Foto Lex van Lieshout/ANP

Vanaf eind 2018 zijn er op middelbare scholen geen ongezonde frisdranken meer te koop. Producenten gaan vanaf dan alleen nog maar lightdranken en frisdranken met weinig calorieën leveren, en stoppen met de verkoop van traditionele, suikerhoudende frisdranken op scholen, meldt de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS).

Lees ook: De verleidingen van de kantine

“We willen ons steentje bijdragen aan de gezondheid van scholieren”, zegt Raymond Gianotten, directeur van de FWS. “We willen ze helpen een gezonde keuze te maken.” De vereniging ondersteunt het Akkoord ‘Gezonde Voeding op Scholen’, waarin producenten vastleggen dat ze zich inzetten voor een gezond voedings- en drankenaanbod op scholen. “We zullen ook andere toeleveranciers en cateraars vragen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen en ons beleid te volgen”, zegt Gianotten.

De producenten hebben nu nog contracten voor de suikerhoudende dranken. Als die zijn afgelopen, eind 2018, zullen er alleen nog maar water, water met een smaakje, zero- en lightdranken en caloriearme frisdranken worden verkocht. Dat betekent dat de frisdranken maximaal 20 calorieën per 100 ml mogen bevatten.

Scholen maken echt steeds meer werk van gezonde voeding. Appels liggen er in overvloed. Maar daarmee ben je er nog niet.

De frisdrankensector wil ervoor zorgen dat er frisdranken in 2020 15 procent minder calorieën bevatten, en neemt hiervoor meer maatregelen. Zo wordt gekeken of dezelfde producten ook met minder calorieën kunnen worden gemaakt, worden er kleinere verpakkingen gemaakt en worden lightproducten meer gepromoot. “We hebben er niets aan als scholieren zich van onze producten afkeren omdat ze ongezond zijn”, aldus Gianotten.

“We pretenderen niet dat onze producten gezond zijn, ze zijn er om van te genieten.” Maar door het ongezonde aanbod op de scholen te stoppen en in te zetten op innovatie en de verkoop van meer gezonde producten wil de branche laten zien dat frisdrank niet per se slecht voor de gezondheid is. “Light- en zeroproducten zijn een prima alternatief voor water”, zegt Gianotten.

Lees ook: Geef gezond eten op school, nu profiteert de commercie

In 2016 publiceerde het RIVM een onderzoek over de voeding op middelbare scholen. Daaruit bleek dat er nog te veel frisdrankautomaten op scholen stonden, en dat er in de kantines ook veel frisdranken werden verkocht.

Matthijs van den Berg, hoofd Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM, noemt het besluit van de producenten een prima stap. “Jongeren drinken veel frisdranken. Het zou natuurlijk beter zijn voor hun gezondheid als ze dat minder zouden doen.” Op dit moment krijgen jongeren veel suiker binnen, en dat heeft voor een deel met frisdrank te maken, zegt Van den Berg. Hij sluit echter niet uit dat scholieren de ongezonde frisdranken elders zullen gaan kopen. “Dat is niet tegen te gaan. Maar het totale aanbod verbetert zo wel.”