OM eist taakstraffen na Feyenoordrellen

De politie verrichtte honderden arrestaties na de rellen na afloop van de mislukte kampioenswedstrijd op 7 mei 2017. Vijf van de relschoppers stonden woensdagochtend terecht.

Na de wedstrijd Excelsior-Feyenoord braken rellen uit in Rotterdam
Na de wedstrijd Excelsior-Feyenoord braken rellen uit in Rotterdam Foto ANP

Tegen vijf mannen die terechtstaan voor de rellen na de wedstrijd Excelsior tegen Feyenoord op 7 mei 2017 zijn door het Openbaar Ministerie taakstraffen tussen de 180 en 240 uur geëist en voorwaardelijke celstraffen van een maand. De mannen werden verdacht van het belagen van agenten en ME’ers door ze te bekogelen met parasolvoeten, hekken en stenen.

Op 7 mei kon Feyenoord kampioen worden bij winst tegen Excelsior, maar de voetbalclub verloor. Daarop braken rellen uit in Rotterdam, veel fans reageerden hun teleurstelling af op de aanwezige politie. De politie moest waterkanonnen en politiehonden inzetten om de rellen te beëindigen.

Lees ook: Hoe 7 mei verliep in Rotterdam

Ruim honderd mensen werden na de rellen aangehouden. De aanhoudingen werden onder meer verricht met behulp van camerabeelden die de politie online had geplaatst. Een aantal van de relschoppers meldde zich daarna bij de politie, anderen konden na tips in de weken erna worden opgepakt.

De vijf relschoppers betuigden spijt tijdens de rechtszitting en zeiden dat ze zich lieten opjutten. Ze schamen zich voor hun gedrag en vinden nu dat ze naar huis hadden moeten gaan.

De huldiging een week later verliep zonder grote incidenten. De tienduizenden fans hielden zich rustig. Voor de fans werden vijf gebieden ingericht waar ze het feest konden vieren en er gold een alcoholverbod.