Noord-Korea splijt statengemeenschap

Atoomproef De internationale gemeenschap is naarstig op zoek naar een oplossing voor de kwestie-Korea, maar is hopeloos verdeeld.

De marine van Zuid-Korea oefende dinsdag in de Japanse Zee het weerwoord op een Noord-Koreaanse aanval.
De marine van Zuid-Korea oefende dinsdag in de Japanse Zee het weerwoord op een Noord-Koreaanse aanval. foto: Yonhap/Reuters

De speurtocht van de internationale gemeenschap naar een diplomatiek antwoord op de gevaarlijke provocaties van Noord-Korea heeft die gemeenschap in twee kampen gespleten.

De Verenigde Staten, gesteund door onder andere Frankrijk en Groot-Brittannië, zinnen op zwaardere sancties, waaronder het opschorten van energieleveranties aan Noord-Korea. China, onontbeerlijk voor zo’n energie-embargo, was tot nu toe niet bereid om zo ver te gaan en zou ook nu voor minder vergaande maatregelen opteren.

Zondag heeft Noord-Korea zijn zesde nucleaire test gedaan. Hoe kon het zover komen, en wat betekent dit voor de rest van de wereld? Elf vragen en antwoorden.

China en Rusland pleiten intussen voor een akkoord over bevriezing van de militaire activiteiten op en rond het Koreaanse schiereiland. De VS en Zuid-Korea beëindigen dan hun gezamenlijke militaire oefeningen en in ruil daarvoor staakt Noord-Korea rakettesten en atoomproeven. De VS zien daar niets in.

Terwijl Zuid-Korea verwacht dat Kim Jong-un op korte termijn wéér een rakettest zal doen, wordt dezer dagen in koortsachtig overleg – telefonisch, bij de VN in New York en tijdens een bijeenkomst van Aziatische landen in Vladivostok – geprobeerd om een antwoord te vinden op de Noord-Koreaanse atoomproef van afgelopen weekend.

Noord-Korea gooide intussen nog wat verbale olie op het vuur. De Noord-Koreaanse VN-gezant in Genève, Han Tae-song, zei dat de recente „maatregelen uit zelfverdediging” gezien moeten worden als cadeautje voor de VS en dat er nog meer cadeautjes zullen volgen.

Lees ook het opiniestuk van hoogleraar Koreastudies Remko Breuker: Noord-Korea laat zich niet ongestraft meer uitlachen

Noord-Korea „smeekt” om een oorlog, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley maandag in de VN-Veiligheidsraad. Toch moet diplomatie nog een keer een kans krijgen. „De tijd is aangebroken om al onze diplomatieke middelen in te zetten voordat het te laat is.” De VS willen in de komende dagen een VN-resolutie voorleggen met zwaardere sancties, in de hoop dat daar maandag 11 september een besluit over genomen kan worden.

Eerder had president Trump gezegd dat alle opties op tafel liggen, dus ook militair ingrijpen. Vorige maand dreigde hij met „fire and fury”.

De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde dinsdag dat de aanpak van Noord-Korea niet mag ontaarden in „militaire hysterie” die zou kunnen leiden tot een „mondiale catastrofe”. Nu is volgens Poetin vooral behoefte aan dialoog.

Poetin zei dat nieuwe sancties Kim Jong-un niet op andere gedachten zouden brengen en slechts zouden leiden tot meer humanitair leed. „Ze eten nog liever gras dan dat ze afzien van hun [wapen]programma.” Bovendien, zei Poetin, is het niet logisch om Rusland eerst te verwijten dat het bestaande sanctie-afspraken niet nakomt, om vervolgens voor nieuwe sancties te pleiten.

Lees ook: Kan de wereld nog iets doen tegen Kim Jong-un?

Zuid-Korea probeert intussen met militair vertoon indruk te maken op het Noorden. Het heeft van de VS toestemming gekregen om zwaarder wapentuig te installeren en de marine deed een oefening waarin een aanval op het buurland werd gesimuleerd.

Noord-Korea leeft al sinds 2006 met sancties. De meest recente sancties, waartoe de VN vorige maand besloten, zijn gericht op de Noord-Koreaanse export van kolen, staal en lood. Een nieuw pakket zou ook textiel kunnen aanpakken.