Lezing Van Boetzelaer in Westerbork geannuleerd

Oorlogsouders

Isabel van Boetzelaer, schrijfster van Oorlogsouders, wil haar boek na alle kritiek herzien. Foto Roger Cremers
Isabel van Boetzelaer, schrijfster van Oorlogsouders, wil haar boek na alle kritiek herzien. Foto Roger Cremers

De lezing van schrijfster Isabel van Boetzelaer in Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat toch niet door. Van Boetzelaer zou hier op 24 september vertellen over haar boek Oorlogsouders. Maar in dat boek over haar familiegeschiedenis blijken zulke fundamentele fouten te zitten dat „het door laten gaan van de lezing veel emoties (zou) oproepen en veel pijn geven”, aldus een schriftelijke verklaring van Westerbork.

Volgens een woordvoerder van Westerbork is de afzegging „in goed overleg” gebeurd met de schrijfster en haar uitgever, Just Publishers. Uitgever Hans van Maar zegt het besluit te betreuren, maar te begrijpen.

Op 25 augustus verscheen in NRC een artikel waarin Maarten van Voorst onthulde dat Van Boetzelaers weergave van de geschiedenis van zowel haar vader als haar grootvader niet strookt met de werkelijkheid. De kritiek is dat zij het oorlogsverleden van haar familie heeft vergoelijkt.

Haar Nederlandse vader, die in 1941 als vrijwilliger bij de Duitse Waffen SS de Sovjet-Unie binnenviel, zou later als politieman in Den Haag fanatieker naar joodse onderduikers hebben gezocht dan zijn dochter schreef. En haar Duitse grootvader was niet betrokken bij het complot van Wehrmacht-officieren tegen Hitler, zoals Van Boetzelaer schreef. Hij was het grootste deel van de oorlog commandant van een berucht krijgsgevangenenkamp, wat niet in het boek staat.

Van Boetzelaer wil de fouten in een volgende editie herzien, zegt zij.