Recensie

Recensie

LCD is amalgaam van dance en gruizige doem

    • Hester Carvalho

James Murphy kondigde onlangs aan dat LCD Soundsystem altijd blijft bestaan. In 2010 hief hij de band eens op en begon in 2016 toch weer opnieuw. Afscheid neem je maar één keer, vindt Murphy. Vandaar de belofte.

Dat is goed nieuws, blijkt uit het nieuwe vierde album, met de omineuze titel American Dream, waarop alle kwaliteiten van eerdere albums krachtiger terugkeren. Het amalgaam van dance en een gruizig doem-gevoel werd uitbundig uitgewerkt, elk nummer ontrolt zich organisch klepperend - met Murphy’s aangenaam ruwe bootwerkersstem zich krullend om de wervelende discobeats.

Ieder nummer is een statement van ritme, doorkliefd door schelle gitaarloopjes of jubelende koorzang. Alles versmelt, deint en pulseert. Zo biedt LCD het beste van twee werelden: onstuitbaar ronkende dansbeats, en het gevaarlijk zweem van een onaangepaste voorman met dito teksten.

Concerten: 11 en 12 september, Paradiso, Amsterdam.