Lasertechnologie Nobelprijswinnaar Nico Bloembergen (97) overleden

De Nederlands-Amerikaanse Nobelprijswinnaar Nico Bloembergen is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Bloembergen ontving in 1981 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van lasertechnologie. Deze bleken cruciaal voor glasvezelcommunicatie, waarmee razendsnelle datauitwisseling mogelijk werd, bijvoorbeeld via het internet. Na zijn studie natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, tegenwoordig Universiteit Utrecht, trok hij naar de Verenigde Staten om onderzoek te doen aan Harvard. Hij keerde kort terug naar Nederland om zijn proefschrift te schrijven aan de Universiteit Leiden. Naast glasvezelcommunicatie en lasers liggen de vondsten van Bloembergen ook ten grondslag aan MRI-scanners in ziekenhuizen. (NRC)