Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: twee doden op Franse eilanden, mariniers aangekomen op Sint Maarten

Dinsdag werd orkaan Irma door het Amerikaanse weerinstituut NOAA opgeschaald naar de vijfde en zwaarste categorie. Volg hier al het laatste nieuws over de storm die over het Caribisch gebied trekt richting Florida.

Einde liveblog, dit is wat we weten

Nu in de loop van de avond de ergste stormen voorbij zijn, maakt Sint Maarten zo goed als mogelijk de schade op. Wij sluiten dit liveblog voor nu af, maar gaan donderdagochtend vroeg weer verder. Wat we nu weten:

  • Nederlandse militairen zijn, ook op Saba en Sint Eustatius, begonnen met patrouilles.
  • Over slachtoffers is nog weinig bekend omdat de communicatie en infrastructuur op de eilanden zwaar beschadigd zijn.
  • Een grote communicatiemast in de haven van Sint Maarten is omgevallen en haven en luchthaven zijn zwaar getroffen, zegt een Rode Kruiswoordvoerder.
  • De Franse minister van Overzeese Gebieden, Annick Girardin, heeft woensdagavond bekendgemaakt dat ten minste twee Franse staatsburgers zijn omgekomen op Saint Martin en Saint Bartholomeus. Ook zijn er twee zwaargewonden gevallen. Inmiddels zijn Franse reddingsteams onderweg naar zowel Saint Martin als Saint Bartholomeus.
  • De orkaan Irma trekt vanaf woensdagavond laat verder over de Britse Maagdeneilanden richting de Amerikaanse staat Florida. Wel waait het op Sint Maarten (42.000 inwoners op het Nederlandse deel) met windkracht 7 nog behoorlijk hard. Het KNMI voorspelt de komende 24 uur zware regenval.
  • Opvangcentra van het Rode Kruis op de drie eilanden zitten overvol met mensen die moesten vluchten voor de orkaan. Ook op Sint Eustatius heeft Irma huisgehouden. Op sociale media zijn veel video's te zien van de enorme stormen, ondergelopen huizen en straten, weggewaaide daken en omgewaaide bomen.
  • Het kabinet is druk met de coördinatie van nationale en internationale hulp. De Nederlandse bewindslieden leven mee, zei premier Mark Rutte. Hij wees erop dat twee marineschepen zodra het weer het toelaat vanuit Aruba en Curaçao militairen en hulpgoederen zullen afleveren. Honderd militairen zijn al in het gebied.

'Opvangcentra Bovenwindse eilanden overvol'

Het Rode Kruis heeft tegenover ANP verklaard dat de opvangcentra op de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius overvol zitten met mensen die moesten vluchten. Exacte aantallen kan de hulporganisatie nog niet geven, omdat de communicatieverbindingen heel slecht zijn, zei een woordvoerder.

Volgens hem is een grote communicatiemast in de haven van Sint Maarten omgevallen, waardoor er nauwelijks communicatie mogelijk is en het moeilijk is een goed beeld te krijgen van de omvang van de schade. Ook zijn de haven en de luchthaven zwaar getroffen en liggen de schepen in de straten. Omdat op Sint Maarten een uitgaansverbod geldt, is het ook nog niet goed mogelijk de schade op te nemen, zei hij.

Op Saba en Sint Eustatius was eerder ook een uitgaansverbod ingesteld, maar dat is volgens hem inmiddels opgeheven. De hulpverleners van het Rode Kruis zijn op deze eilanden begonnen met het ruimen van puin. Op Saba zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen

Militairen nemen schade getroffen eilanden op

Op de door orkaan Irma getroffen eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius zijn militairen begonnen met patrouilles om een beeld te krijgen van de schade. Ook zal de NH90-helikopter op het marineschip Zr.Ms. Zeeland de lucht in gaan.

Twitter avatar C_ZMCARIB Peter Jan de Vin Op alle eilanden worden momenteel patrouilles gereden om schadebeeld scherp te krijgen. @kon_marine @korpsmariniers https://t.co/naMLa4JvXx

Het ministerie van Defensie laat weten dat het nu de eerste doelstelling is om een beeld van de situatie te krijgen. Zr.Ms. Zeeland is inmiddels dicht bij de kust van Sint Maarten. Behalve dit schip is ook Zr.Ms. Pelikaan in de buurt van de eilanden om hulp te bieden. De schepen hebben extra mensen, vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord.

Beelden vanuit de ruimte

NASA heeft woensdag beelden vrijgegeven van orkaan Irma gezien vanuit ruimtestation ISS.

Twee doden, twee zwaargewonden op Franse eilanden

De Franse minister belast met overzeese gebiedsdelen, Annick Girardin, heeft woensdagavond bekendgemaakt dat ten minste twee mensen zijn omgekomen op Saint Martin en Saint Bartholomeus door toedoen van orkaan Irma. Ook zijn er twee zwaargewonden gevallen. Inmiddels zijn Franse hulpteams onderweg naar zowel Saint Martin als Saint Bartholomeus.

Eerder op de avond zei de Franse president Emmanuel Macron dat hij vreest dat er doden zijn gevallen door de orkaan Irma op de twee Franse Caribische eilanden. Hij zei dat na een crisisbijeenkomst in Parijs.

Geen informatie over Nederlandse situatie

Saint Martin is het Franse deel van het Nederlandse Sint Maarten waar de orkaan woensdag overheen trok en enorme verwoestingen aanrichtte. Over slachtoffers op het Nederlandse deel is niets bekend. Macron:

"Op dit moment is het nog te vroeg om een totaal cijfer te geven maar ik kan nu al wel zeggen dat de impact hard en wreed zal zijn. Er zullen slachtoffers zijn en de materiële schade op beide eilanden zal behoorlijk zijn."

Noodtoestand uitgeroepen op Puerto Rico

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida de noodtoestand uitgeroepen in verband met de orkaan Irma. Hij maakte dat woensdag via Twitter bekend.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump 'President Donald J. Trump Approves Emergency Declarations' ➡️https://t.co/xSHSyNkvuP
➡️https://t.co/UbBSFOhMM7
➡️… https://t.co/jhfd4ZJ6L3

Hierdoor komen onder meer federale gelden vrij waarmee de bevolking en de autoriteiten kunnen worden geholpen. Irma bereikt naar verwachting woensdag (plaatselijke tijd) de Maagdeneilanden en zal daarna onder andere langs Puerto Rico richting Florida gaan. In de orkaan van de zwaarste categorie worden windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur gemeten.

Failliet Puerto Rico volgende op pad Irma

De komende uren bevindt Irma zich boven het eiland Puerto Rico. Hoewel Puerto Rico wel tot het grondgebied van de Verenigde Staten behoort, is het geen Amerikaanse staat. Het eiland kampt al jaren met een financiële crisis. Zo kent Puerto Rico een krimpende bevolking en een werkloosheidsgraad die tweemaal zo hoog is als het gemiddelde in de VS. 45 procent van de bevolking leeft in armoede.

De situatie was voordat Irma aan land kwam al nijpend. Zo werden veel mensen afgesloten van water en elektriciteit en is er een tekort aan medicijnen. De directeur van het elektriciteitsbedrijf op het eiland voorspelde woensdag al tegenover Spaanse media dat sommige gedeelten van het eiland voor langere tijd zonder stroom zullen komen te zitten.

74 miljard dollar

In juni werd bekend dat Puerto Rico niet meer kon voldoen aan de financiële verplichtingen. Het eiland gaat gebukt onder een schuldenlast van zo’n 74 miljard dollar aan obligatieschuld en 49 miljard dollar aan ongedekte pensioenverplichtingen.

De bevolking legt de schuld daarvan deels bij de Verenigde Staten, omdat zij behalve inkomensbelasting grotendeels dezelfde belastingen moeten betalen, maar daar minder federaal geld voor terugkrijgen.

Niet officieel failliet

Het Caribische eiland kan geen beroep doen op beschermingsregelingen tegen faillissementen, zoals Amerikaanse steden of staten wel kunnen. Ook kan Puerto Rico niet een officieel faillissement aanvragen.

Puerto Rico heeft ook maar één vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden, die niet over alles mag stemmen. Bewoners van het eiland hebben wel burgerschap van de VS, maar mogen niet in de presidentsverkiezingen stemmen. Bijna een half miljoen Puerto Ricanen zijn sinds het begin van de crisis tien jaar geleden naar het vaste land van de Verenigde Staten gevlucht.

Voorspelling Irma: Puerto Rico en Maagdeneilanden

Het oog van orkaan Irma bevindt zich nu in de buurt van de Maagdeneilanden en Puerto Rico, meldt het Amerikaanse National Hurricane Center.

"De extreem gevaarlijke kern van Irma is nu ten oosten van Puerto Rico", aldus het NHC. Irma beweegt zich voort met maximale windsnelheden van 295 kilometer per uur, zegt het in Miami gevestigde weerinstituut.
Donderdag zal de orkaan dicht langs de kust van de Dominicaanse Republiek komen om verder te trekken richting de zuidoostelijke Bahama's.

Crisisoverleg Frankrijk over Irma

In Frankrijk is momenteel een crisisoverleg gaande over de gevolgen van Irma in enkele van de Franse overzeese gebieden. Inmiddels zijn hulpteams onderweg naar zowel Saint Martin als Saint Bartholomeus.

Over de schade is nog steeds weinig bekend. Elektriciteitscentrales zijn uitgevallen en internet- en telefoonverbindingen werken op veel plekken niet. De brandweer kan niet uitrukken omdat de brandweerkazerne nog onder water staat.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Om 19 uur crisisoverleg van Franse regering ivm #OuraganIRMA. Niet alleen de premier en vakministers, ook president Macron schuift aan.

De Franse minister belast met overzeese gebiedsdelen, Annick Girardin, zei eerder dat de orkaan aanzienlijke schade heeft aangericht op het Franse gedeelte van Sint Maarten, Saint Martin. De sterkste gebouwen op het eiland zijn verwoest.

Vier vragen over Irma: een orkaan die alle meetrecords breekt

Meerdere Caraïbische landen en eilandstaatjes worden momenteel geteisterd door of zetten zich schrap voor Irma, een buitengewoon sterke orkaan. De schade die Irma heeft aangericht is nog lang niet op te maken, maar de storm breekt nu al meerdere meetrecords: van windsnelheden tot de vrijgekomen energie. Sommige meteorologen bepleiten hem zelfs in te delen in een nieuwe categorie 6.

Lees verder: Storm in buitencategorie geselt Caraïben

Hoe komt een schadebeeld tot stand?

De schade van orkaan Irma is nog onduidelijk, maar het initiële schadebeeld van Harvey is inmiddels in kaart gebracht. Orkaan Harvey was de op twee na schadelijkste storm in de Atlantische Oceaan van de afgelopen twintig jaar. Tot nu toe is de schade berekend op 63 miljard dollar, maar de kans is groot dat de schade verder oploopt. Hoe komt het schadebeeld tot stand?

In het geval van orkaan Katrina, die in 2005 over Louisiana heen trok, kwam de schade neer op 108 miljard dollar. De TU Delft deed in 2006 onderzoek naar de gevolgen van de orkaan en keek ook wat de financiële gevolgen waren.

Na Katrina stond 80 procent van New Orleans onder water. De schade aan de huizen, gebouwen en inboedel kostte 25 miljard dollar. Een specifiek probleem voor die regio was dat veel houten huizen helemaal onder water hadden gestaan. De inboedel was daardoor compleet verloren gegaan en schimmel trok in de huizen en waren ze niet meer bewoonbaar. Dus huizen die de orkaan hadden overleefd, waren alsnog onbewoonbaar.

Andere grote kostenposten waren het herstellen van de infrastructuur (4,7 miljard) en het evacueren en onderdak geven aan de bevolking (2,2 miljard). De wegen, bestrating en bruggen die door het water waren weggevaagd en de riolering moest in sommige wijken compleet vervangen worden. Voor 500.000 inwoners moest tijdelijk en permanent onderdak geregeld worden.

Plasterk: ravage enorm, Nederland helpt waar we kunnen

De schade op Sint Maarten als gevolg van orkaan Irma is "enorm", zelfs "zo groot dat we hem nog niet goed in beeld hebben". Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) zojuist in de Tweede Kamer. Plasterk vertelde dat het contact met de autoriteiten op Sint Maarten zeer moeizaam verloopt omdat elektriciteit en telefoonverbindingen zijn weggevallen. Of er dodelijke slachtoffers te betreuren zijn weet Plasterk nog niet en hij wilde daarover ook niet speculeren.

De minister zegt dat Nederland "helpt waar we kunnen" en dat verdere verzoeken om hulp zullen worden ingewilligd. Op dit moment zijn er al Nederlandse militairen op het eiland die de inwoners van Sint Maarten bijstaan. Of Plasterk of premier Rutte naar de eilanden zullen gaan is op dit moment nog niet duidelijk, zei de minister. Dat hangt af van de bereikbaarheid van het eiland en de situatie ter plaatse.

Stevigste panden Franse deel Sint Maarten verwoest

Zelfs de zwaarste gebouwen op het Franse deel van Sint Maarten zijn verwoest door orkaan Irma. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft dit aan Franse media gemeld. Het gaat om de prefectuur, het hoofdkwartier van de politie en een kazerne.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Op dit moment vertrekken hulptroepen vanuit 'continentaal' Frankrijk en vanaf Guadeloupe. Dat eiland lijkt minder zwaar geraakt.

Woensdagavond vertrekt de Franse minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin naar het minder zwaar getroffen Guadeloupe, om daar de schade op te nemen. Ook zijn er hulptroepen vanuit Frankrijk onderweg naar het gebied.

Marine op Sint Maarten werkt aan schadebeeld

Deze marinier ter plaatse twittert foto's van de situatie op Sint Maarten.

Ook storm Jose lijkt orkaan te worden

Irma wordt gevolgd door een andere orkaan: Jose. Van deze orkaan wordt verwacht dat hij zondag in de buurt van de Caribische eilanden komt. Of de orkaan ook echt aan land komt is de vraag. Jose is niet zo zwaar als Irma, maar inmiddels meldt het National Hurricane Center dat Jose sterker lijkt te worden.

Twitter avatar NHC_Atlantic NHC Atlantic Ops Tropical Storm #Jose Advisory 5: Jose is Close to Hurricane Strength. https://t.co/VqHn0uj6EM

Puerto Rico en Miami bereiden zich voor

Orkaan Irma trekt de komende dagen richting Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en de Amerikaanse staat Florida. Verwacht wordt dat de orkaan langs de kusten van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek trekt en landinwaarts gaat bij Florida. Het National Hurricane Center voorspelt dat Irma niet in kracht afneemt en een orkaan in de hoogste categorie blijft.

Inwoners van Puerto Rico hebben al dekking gezocht voor de storm, meldt Reuters. De meeste bedrijven zijn gesloten en bewoners wordt aangeraden naar een van de orkaanschuilplaatsen te gaan. FEMA adviseert hen alle apparaten op te laden en te bedenken hoe zij in contact kunnen blijven met familie, vrienden en de hulpdiensten. Irma stevent inmiddels af op de hoofdstad San Juan, daar wonen 2,6 miljoen mensen.

If you’re in Puerto Rico, make sure you’re charging your devices and have a plan to stay in contact with family and friends. #Irma https://t.co/51S7ASfDeI

— FEMA (@fema) 6 september 2017


Op Key West, de zuidelijke eilanden onder Florida, waar naar verwachting de orkaan zondag aan land komt, is de evacuatie van bezoekers en toeristen woensdag begonnen. Dat meldt Reuters. De gouverneur van Florida Rick Scott zegt dat er mogelijk mensen verplicht geëvacueerd moeten worden. Bewoners van de laaggelegen gedeeltes van Miami wordt sterk aangeraden naar hoger gelegen terrein te gaan. Sommige scholen in het zuiden van de staat sluiten ook al hun deuren.

Rode Kruis opent giro 5125

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 om hulp te bieden aan het Caribisch gebied na de verwoestende orkaan Irma. Snelle hulp is van levensbelang, aldus de hulporganisatie. Volgens een eerste schatting loop de schade in de vele miljoenen, aldus ANP.

De orkaan raakt ook de Dominicaanse Republiek, Haïti, de Bahama’s en Cuba. Het Rode Kruis staat klaar om hulp te verlenen in al deze gebieden. Marion van der Reijden, coördinator hulpverlening in het Caribisch gebied, zegt:

"De komende dagen wordt de hulpverlening nog lastig, er wordt veel regen verwacht en er is daardoor een grote kans op landverschuivingen. Ook is er voor komend weekend nóg een tropische storm voorspeld.”

Marine houdt de situatie op Sint Eustatius in de gaten

Twitter avatar kon_marine Koninklijke Marine Eerste beelden St. Eustatius. Relatieve rust. Afwachten. @kon_marine gereed voor inzet #czmcarib https://t.co/bwxg9VzWOp

Irma zwaarste orkaan ooit op Bovenwindse Eilanden

Orkaan Irma is de zwaarste orkaan die de Bovenwindse Eilanden ooit heeft getroffen, in elk geval sinds het begin van de weermetingen. Dat zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza tegenover ANP.

De storm die over Sint Maarten en de andere Kleine Antillen raast, bereikt snelheden van meer dan 250 kilometer per uur, met uitschieters van ruim over de 300 kilometer per uur.

Waarschuwing vloedgolven

De weerdienst van het eiland Antigua heeft een waarschuwing voor vloedgolven uitgegeven. In eerste instantie gold de waarschuwing ook voor Barbuda, maar die werd vervolgens ingetrokken.

Twitter avatar anumetservice Antigua Met Service We just spoke with the @NHC_Atlantic and the all clear has been confirmed for 11 am, w.r.t. winds, for all #LIs except #Anguilla

Voor zover de weerdienst weet, zijn er geen doden gevallen. Er zouden op Antigua vooralsnog alleen gewonden zijn gevallen. Die zijn behandeld in een medisch centrum.

De laatste momenten van deze webcam

De laatste beelden voordat deze webcam op het vliegveld van Sint Maarten op zwart gaat. Inmiddels is de stroom op zowel het Franse deel van Sint Maarten als Sint Bartholomeus uitgevallen, melden de Franse autoriteiten.

Hoteleigenaar Sint Maarten: ‘Rond drie uur ‘s nachts werd het een gekkenhuis’

Hoteleigenaar Jeanina Dupersoy zit samen met elf gasten opgesloten in haar hotel Alicia's Inn in Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten. De gasten zitten in hun kamers, de ramen zijn gebarricadeerd. Rond een uur of twee ‘s nachts (lokale tijd) begon Dupersoy te merken dat de orkaan eraan kwam.

“De wind werd zwaar, intenser”, zegt ze over een gebrekkige telefoonverbinding tegen NRC. “En toen, rond een uur of drie, werd het een gekkenhuis. We hoorden dingen vliegen, dingen knalden tegen ons hotel aan.” Het zeewater was overal, in de straten, om het hotel - “maar niet erin”, benadrukt Dupersoy.

Ze voelde de luchtdruk in haar oren. En toen, tussen half zes en zes uur ‘s ochtends , stopte het met waaien. Het oog van de storm trok over. Dupersoy ging naar buiten. Ze zagen bomen liggen, puin. Haar oom vertelde haar dat hij vanaf het dak van zijn huis allerlei dingen in de zee zag drijven. En nu, hoe is het daar nu? “Buiten waaien de bomen op en neer”, zegt Dupersoy. Al kan ze het nauwelijks zien, want de ramen zijn gebarricadeerd.

Franse minister: grote schade

Het Franse departement Guadeloupe heeft ook inmiddels een opsomming gemaakt van de belangrijkste problemen. Op Saint-Barthélemy zijn overheidsgebouwen beschadigd. Een brandweerkazerne kwam onder een meter water te staan, waardoor het personeel toevlucht moest zoeken op de eerste etage. Ook hebben meerdere daken schade opgelopen en viel de elektriciteit op het eiland uit.

Verder is ook het overheidsgebouw van het Franse deel van Sint Maarten zwaar beschadigd. Sinds 06.00 uur vanochtend (lokale tijd) is de stroom uitgevallen.

IRMA s'abat sur les îles du nord. 1er Point de situation à ST-MARTIN et ST-BARTHELEMY, ce mercredi 6 septembre pic.twitter.com/RQHjLLakyU

— Préfet de Guadeloupe (@Prefet971) September 6, 2017

De Franse minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin zegt inmiddels dat de orkaan "grote schade" heeft veroorzaakt op meerdere eilanden, schrijft AFP.

Nederlandse marine bezig met evacuaties op Sint Eustatius

Ook van het Nederlandse eiland Sint Eustatius komen de eerste beelden binnen. Bomen zijn omver gewaaid en huizen zijn beschadigd.

De Nederlandse marine is samen met de politie bezig om een gezin en twee bejaarden te evacueren. Dat laat commandant Peter Jan de Vin‏ weten op Twitter:

Eustatius in het oog. Nu snel op verzoek samen met politie evacueren gezin en twee bejaarden. Ook in shelter. @kon_marine @korpsmariniers pic.twitter.com/hXn5NnjgWq

— Peter Jan de Vin (@C_ZMCARIB) September 6, 2017

In het oog van de storm

Op satellietbeeld is te zien hoe Sint Maarten in het oog van de storm zit.

Sint Maarten is vanuit de ruimte zichtbaar in het oog van #Irma. Zeldzaam beeld: https://t.co/l1TwRIkrIY pic.twitter.com/S6WBRY4AVc

— Weerplaza.nl (@Weerplaza) September 6, 2017

Meer beelden van de verwoesting op Sint Maarten...

Ook het Franse Météo Express heeft beelden gedeeld van de verwoesting in Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten. Daarop is te zien dat straten zijn volgelopen en dat kleinere boten uit de haven tussen de gebouwen langs de boulevard liggen.

Ook Saba zwaar geraakt

Saba, het kleinste Nederlandse Bovenwindse eiland, is ook getroffen door de orkaan. Volgens de gouverneur van Saba "huilde de wind als een goederentrein" en hebben huizen daken verloren.

#HurricaineIrma passing us on #Saba. Wind is howling like a freight train. Reports of roofs gone. In the coming hours it should ease up.

— Jonathan GA Johnson (@JGAJ76) September 6, 2017

Naar verwachting moet het de komende uren rustiger worden rond de Bovenwindse eilanden. Op het moment trekt het oog van de cycloon nog over het gebied.

Grote schade op Sint Maarten

Op beelden is te zien dat de orkaan grote schade heeft veroorzaakt op Sint Maarten. Volgens Weerplaza is onder meer het Franstalige deel van het eiland zwaar getroffen. Bomen en gebouwen zijn beschadigd. Straten zijn ondergelopen en boten in de haven van het populaire vakantie-eiland zijn verwoest.

BREAKING NEWS: #Hurricane #Irma has
destroyed the Island of #SaintMartin. #Theworldfacepic.twitter.com/CzivBZDoxX

— Theworldface (@the_worldface) September 6, 2017

Record verbroken door cycloon Irma

Irma heeft woensdagmiddag een Atlantisch record verbroken met de hoeveelheid energie die in de orkaan is gemeten. Eerder werd al gespeculeerd dat het de meest krachtige orkaan zou worden ooit gemeten. In de afgelopen 24 uur heeft Irma de hoeveelheid zogeheten accumulated cyclone energy (ACE) overtroffen van orkaan Allen in 1980.

#Irma has just set the Atlantic record for Accumulated Cyclone Energy generated in a 24-hr period, breaking old record set by Allen (1980). pic.twitter.com/E8wForI0o1

— Philip Klotzbach (@philklotzbach) September 6, 2017

Inmiddels heeft de Amerikaanse president Trump ook gereageerd op Twitter.

Hurricane looks like largest ever recorded in the Atlantic!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 6, 2017

Ook Franse eiland Saint-Barthélemy midden in de storm

Ook het Franse eiland Saint-Barthélemy, dat vlakbij Sint Maarten ligt, zit op het moment midden in de storm.

⚠St-Martin et St-Barthélémy sont actuellement au cœur de l'ouragan #Irma, avec le passage de l’œil du #cyclonehttps://t.co/2qQnReB4b8 pic.twitter.com/J7sRRyELb4

— Météo-France (@meteofrance) September 6, 2017

Politie Sint Maarten: nu in oog van de storm

We belden zojuist met Ricardo Henson, de politiewoordvoerder van Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten. Het grootste deel van het corps zit vast op het politiestation. “Er is ernstige schade aan het gebouw, we hebben onze radiocommunicatie verloren”, zei Henson. “Deuren en ramen zijn gebarricadeerd.”

Henson vermoedde dat ze nu in het oog van de orkaan zitten omdat het buiten wat rustiger klonk. “Ik geloof dat het tweede deel van de storm er nu aankomt”, zei Henson.

De politie heeft veel telefoontjes ontvangen. “Vele daken zijn weggeblazen. We bereiden nu een lijst voor van items die we nodig gaan hebben voor als de storm gaat liggen.”

Het is volgens de woordvoerder niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Irma raast over Sint Maarten

Orkaan Irma heeft woensdagochtend (lokale tijd) Sint Maarten bereikt. Het Bovenwindse eiland wordt samen met Saba en Sint Eustatius vol geraakt. Het oog van de orkaan trekt aan het begin van de middag over Sint Maarten.

De storm heeft de afgelopen uren zijn kracht behouden en raast nog altijd met windsnelheden van 295 kilometer per uur door het Caribisch gebied. Eerder werden de Nederlandse eilanden al geteisterd door zware regen en vloedgolven.

Meerdere radiostations gingen volgens ANP uit de lucht. Ook is in meerdere buurten de stroom uitgevallen. Niemand mag de straat op. Volgens bewoners trillen de muren door de wind.

Op Twitter worden er beelden gedeeld van de orkaan op Sint Maarten:

Meest dodelijke orkanen in de afgelopen twintig jaar

Meteorologen zeggen dat Irma de meest krachtige storm kan worden ooit gemeten. Humanitaire organisaties maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de orkaan.

We hebben de meest dodelijke orkanen in de afgelopen twintig jaar op een rijtje gezet, samen met de meest recente destructieve storm Harvey die afgelopen maand Texas raakte.

Orkaan Mitch, die in 1998 Midden-Amerika teisterde, eiste verreweg het meeste levens. Ook toen werden er windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur gemeten. In totaal kwamen er meer dan 19.000 mensen om het leven. Miljoenen mensen verloren door het natuurgeweld hun huis.

Paus past vliegschema aan

Paus Franciscus moet omvliegen vanwege orkaan Irma. Woensdag vertrok hij uit Italië voor een bezoek aan Colombia. In eerste instantie zou de kist over Puerto Rico vliegen. In plaats daarvan neemt de paus nu de zuidelijke route via Barbados, Grenada en Trinidad, zegt een medewerker van het Vaticaan volgens Reuters.

Volgens de laatste voorspellingen komt Irma in de loop van woensdag aan in Puerto Rico.

Irma koerst richting Sint Maarten

De orkaan is inmiddels over Barbuda heen getrokken en koerst nu richting Sint Maarten, schrijft het Amerikaanse National Hurricane Center in een verklaring. Er zijn windsnelheden gemeten van 295 kilometer per uur, met soms nog krachtigere windstoten.

Naar verwachting zal Irma de komende dagen een storm blijven in de categorie vijf of vier. De kern van de orkaan noemt het instituut nog altijd "extreem gevaarlijk".

De wind heeft in het Caribisch gebied hoge golven veroorzaakt. Rond de Bovenwindse Eilanden zijn deze aangezwollen tot boven de drie meter. In de Bahama's worden uiteindelijk golven verwacht van zes meter hoog.

Mogelijk een tweede orkaan onderweg...

Zodra Irma voorbij getrokken is, kunnen de Bovenwindse Eilanden mogelijk later deze week een tweede orkaan verwachten. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is de tropische storm Jose die zich nu nog midden op de Atlantische Oceaan bevindt, ook in kracht aan het toenemen.

Op het moment zijn er windsnelheden gemeten van zo'n 95 kilometer per uur. Naar verwachting zal Jose in de loop van woensdag ook een orkaan worden en zondag het Caribisch gebied bereiken.

Tropical Storm #Jose Advisory 4: Jose Expected to Become a Hurricane By Tonight. https://t.co/VqHn0uj6EM

— NHC Atlantic Ops (@NHC_Atlantic) September 6, 2017

Hoeveel schade kan een orkaan met kracht vijf doen?

Orkaan Irma werd dinsdag opgeschaald naar niveau vijf, de hoogste categorie. Mogelijk wordt het de zwaarste storm ooit gemeten.

Lees ook: Orkaan Irma opgeschaald naar zwaarste categorie

Hoeveel schade kan dergelijk natuurgeweld doen? Bekijk hier een visualisatie:

How much damage do Category 5 winds do compared to Category 1 winds? There's a visualization for that (and it's not pretty) pic.twitter.com/GaO3jbp2QE

— Brian L Kahn (@blkahn) September 5, 2017

Rode Kruis over Irma: voorspelling extreem zorgelijk

Het Rode Kruis bereidt zich voor op een grote humanitaire actie die nodig zal zijn de komende dagen in het Caribisch gebied. De organisatie maakt zich zorgen dat bepaalde eilanden tijdelijk niet bereikbaar zullen zijn door orkaan Irma. In een verklaring zegt de regio-chef Walter Cotte:

"De voorspelling op het moment is extreem zorgelijk. We bereiden ons voor op een grote impact op meerdere eilanden. Ook maken we ons specifiek zorgen om de gebieden die al langer te kampen hebben met zware regenval de afgelopen maanden."

Hulpgoederen staan klaar in Panama en de Dominicaanse Republiek zodat er snel actie genomen kan worden. Er is door het Rode Kruis vooralsnog 120.000 Zwitserse franken (ongeveer 105.000 euro) opzij gezet voor de noodhulp.

Sint Maarten verwacht Irma binnen een aantal uur

Irma zal naar verwachting in de loop van de middag (Nederlandse tijd) aankomen in Sint Maarten. Gedurende de nacht werden de eerste tekenen van de storm al opgemerkt, schrijft het Meteorologisch Department St. Maarten. Het oog van de storm bevindt zich nog meer dan honderd kilometer ten oosten van het eiland.

Present conditions at Princess Juliana Sustained winds have reach storm force and gusting to hurricane Force. We are recording 56 mph sustains with gusts up to 81 mph with rain.

Geplaatst door Meteorological Department St.Maarten op woensdag 6 september 2017

Het laatste nieuws over Irma

Een satellietfoto van Irma in de nacht van dinsdag op woensdag. Foto Reuters

Welkom in ons blog over de orkaan Irma. Experts zeggen dat het de zwaarste storm ooit gemeten kan worden die "catastrofale gevolgen" kan hebben.

Woensdagochtend (Nederlandse tijd) trok de orkaan over het eerste Bovenwindse eiland Barbuda. Er werden windsnelheden van 250 kilometer per uur gemeten door een lokaal windstation. Naast hevige windstoten gaat de orkaan gepaard met zware regenval die overlast veroorzaakt.

Lees ook: Irma trekt over eerste Caribische eilanden

De komende dagen trekt Irma verder richting de Verenigde Staten langs de Nederlandse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Naar verwachting zal ze uiteindelijk ook landen in Florida, waar inmiddels al de noodtoestand is uitgeroepen.

Volg hier al het laatste nieuws over de orkaan, en lees mee hoe Irma zich de komende dagen verder zal ontwikkelen.