Intel hoeft megaboete voorlopig niet te betalen

De Amerikaanse chipfabrikant kreeg in 2009 een boete van ruim 1 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie.

Foto Focke Strangmann / EPA

De Amerikaanse chipfabrikant Intel hoeft de boete van ruim 1 miljard euro die de Europese Commissie in 2009 oplegde voorlopig niet te betalen. Het bedrijf zou misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie op de markt voor microprocessoren, maar dat moet opnieuw worden onderzocht.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde woensdag dat de zaak opnieuw moet worden bekeken. Het Gerecht, een lagere instantie van het hof, wuifde alle bezwaren van Intel tegen de boete in 2014 weg. Maar het heeft daarbij volgens het hof ten onrechte niet alle argumenten van Intel goed genoeg geanalyseerd.

Intel gaf tussen 2002 en 2007 kortingen aan computerfabrikanten als Dell, Lenovo, HP en NEC. Die moesten in ruil daarvoor beloven geen zaken te doen met Intels grootste concurrent Advanced Micro Devices (AMD). Intel zou ook de Duitse eigenaar van Media Markt hebben betaald om alleen computers met Intel-chips te verkopen.

Te weinig aandacht voor bezwaren van Intel

De Europese Commissie legde een boete op van 1,06 miljard euro. Dat was destijds een recordbedrag. Intel vocht de boete aan vanwege een gebrek aan bewijs. Bovendien stelde het bedrijf dat consumenten niet zouden zijn benadeeld door de vermeende praktijken. Het boetebedrag zou daarom onevenredig hoog zijn. De Europese Commissie zou bovendien hebben verzuimd potentieel ontlastende getuigen te horen. 

Volgens het hof had het Gerecht grondiger moeten kijken naar fouten die de mededingingswaakhond volgens Intel heeft gemaakt bij het onderzoek naar marktverstoring. De aanname dat de kortingen sowieso nadelig zouden zijn voor de concurrentie had beter moeten worden bekeken.

De advocaat-generaal van het hof adviseerde eind 2016 al de zaak terug te verwijzen. Het hof volgt dat advies dus nu. Of de boete ook daadwerkelijk permanent komt te vervallen, zal pas blijken na het hernieuwde onderzoek.