Hij stuurde mee zonder te dwingen

Peter Elverding (1948-2017) Peter Elverding maakte van chemieconcern DSM een duurzamer bedrijf. „Peter was heel relaxed over de beurs.”

Peter Elverding was ooit actief voor de PvdA. „Dat bleef je merken.”
Peter Elverding was ooit actief voor de PvdA. „Dat bleef je merken.” foto DSM

Als Peter Elverding stilbleef, dan betekende dat dat hij het helemáál niet met je eens was. „Dan zag je hem denken: dat zie ik toch een beetje anders. En dan dacht je na een tijdje vanzelf: hier moet ík iets mee, dit is míjn probleem. Hij was heel goed in jou het idee geven dat jij het met hém oneens was, niet andersom.”

Peter Elverding, oud-topman van chemie- en materialenbedrijf DSM, was tot maanden voor zijn dood nog volop aan het werk. Pas in april nam hij afscheid als voorzitter van de raad van commissarissen bij bouwbedrijf BAM. „Als hij iets belangrijks vond, kon hij dwingend zijn”, zegt BAM-bestuursvoorzitter Rob van Wingerden over hem. Wat hij belangrijk vond? „Veiligheid, duurzaamheid, de mensen.” Maar overleg ging nooit met veel misbaar. „Hij stuurde mee zonder aan het stuur te zitten.”

Eind vorig jaar werd Peter Elverding ziek. Afgelopen donderdag overleed hij op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Maastricht aan kanker. Hij laat zijn vrouw en drie dochters achter. Mensen die hem kenden typeren Elverding als rustig en terughoudend, niet iemand met wie je ruzie maakt. En Peter, zeggen ze, hield erg van lekker eten en een goed glas wijn.

Toen Elverding aan het begin van deze eeuw topman was bij DSM, was Cees van Lede dat bij Akzo Nobel, dat andere grote Nederlandse chemiebedrijf. Van Lede kende hem goed. „We voelden een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Voor de industrie, voor de chemie in Nederland.” Om en om stonden Van Lede en Elverding op de eerste plek in de lijst van meest invloedrijke commissarissen van Nederland. Hun wegen kruisten elkaar vaak, bijvoorbeeld in de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank. Van Lede: „Elverding was genuanceerd en conflictmijdend. Hij zocht er nooit naar het woord te voeren. Hij was echt vriendelijk.” Van Elverding, ooit actief voor de PvdA, kwam „uit de sociale hoek”, zegt Van Lede. „Dat bleef je merken. Het gold ook voor zijn eigen honorering bij DSM. Dat ging heel netjes, er was nooit gedoe over.”

Hartstochtelijk jager

Van Lede kende Elverding ook persoonlijk. Ze woonden lang bij elkaar in de buurt, hadden gezamenlijke vrienden, gingen met elkaar op reis naar Spanje en Groot-Brittannië. „Elverding was een hartstochtelijk jager. Op vliegend wild. En hij was een levensgenieter. Toen hij naar Limburg vertrok, kwam hij ook niet meer terug. Hij vond het wel goed daar.”

Als topman stond Peter Elverding aan het begin van de grote omslag van DSM van fabrikant van bulkchemie naar ‘fijnchemie’. DSM moest specialistische producten gaan maken die meer geld opleverden en minder gevoelig waren voor schommelingen in de oliemarkt. En Elverding wilde van DSM een serieus duurzaam bedrijf maken. Fijke Sijbesma, die Elverding bij DSM als topman opvolgde: „Je kreeg Peter nooit gek voor alleen maar de aandeelhouders. Hij wilde niet dat het maar één kant op schoot.” Elverding kon het ook slecht hebben als mensen hem maar één optie voorschotelden, zegt Sijbesma. „Dat vond hij irritant. Er zijn altijd meerdere opties, vond hij.”

Elverding was serieus, maar kon goed relativeren, zegt Van Wingerden van BAM over hem. „Over de beurs bijvoorbeeld, dat is altijd zo’n ding. De beurs is zo onvoorspelbaar. Elverding was daar heel relaxed over. Hij kon altijd de context zien.”

En ook Sijbesma noemt de kenmerkende zachte stem van Elverding, die steeds zachter werd naarmate hij bozer werd. „Maar die zachte stem wisselde hij wel vaak af met een zeer luide lach.”