‘Halvering zendtijd Argos en Reporter van de baan’

De programma’s blijven allebei wekelijks te horen op NPO Radio 1, zo bevestigt de NPO aan De Volkskrant.

Foto Sander Koning / ANP

Argos, het belangrijkste onderzoeksjournalistieke radioprogramma van de VPRO, blijf toch wekelijks te horen op NPO Radio 1. Dat bevestigt de NPO woensdag aan De Volkskrant. In juni werd onthuld dat het programma volgens de nieuwe plannen tweewekelijks zou worden, omdat het niet vernieuwend genoeg zou zijn.

Ook het KRO-NCRV radioprogramma Reporter blijft een halvering bespaard. Volgens de oorspronkelijke concept-plannen van de NPO zouden Argos en Reporter elkaar om de week afwisselen. Het uitlekken van de plannen zorgde voor de nodige ophef onder journalisten, luisteraars en politiek Den Haag. Onder meer de fracties van D66, PvdA en SP kaartten het belang van programma’s als Argos aan, in tijden van nepnieuws.

Meer tijd voor onderzoeksjournalistiek

De NPO geeft een korte toelichting aan De Volkskrant waarin wordt bevestigd dat Argos en Reporter blijven. Er zou ook in de weekprogrammering meer tijd vrijkomen voor onderzoeksjournalistiek op NPO Radio 1.

Argos, dat al 25 jaar te horen is, won belangrijke journalistieke prijzen als De Tegel en De Loep. Dit jaar won het ook de Zilveren Reissmicrofoon - de belangrijkste radioprijs van Hilversum.