Fipronil

Nederland werkt mee aan plan om ‘beter te communiceren’ over voedselveiligheid

Nederland gaat samen met Duitsland, België en Frankrijk werken aan een voorstel om de informatie-uitwisseling op het gebied van voedselveiligheid binnen Europa te verbeteren. Dat heeft demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag toegezegd tijdens een informeel overleg van Europese ministers van Landbouw in Estland. Na de fipronilcrisis is het duidelijk dat de communicatie tussen de EU-landen beter kan, stelt het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Vorige week donderdag werd bekend dat het verboden middel fipronil in inmiddels 22 lidstaten is aangetroffen in eieren of in producten waar ei in verwerkt is.

Een woordvoerder van het ministerie van EZ zegt tegen NRC dat Nederland samen met de andere landen een voorstel doet om onderling „sneller, beter en uniformer” te communiceren. Lidstaten binnen de Europese Unie kunnen elkaar nu al waarschuwen via het voedselveiligheidssysteem RASFF maar dit systeem wordt niet in elk land op dezelfde manier gebruikt.

‘Criminele activiteiten’

Op de volgende bijeenkomst van Europese ministers, op 26 september, hoopt eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis meer duidelijkheid te hebben over hoe de fipronilcrisis heeft kunnen ontstaan. „Ik accepteer niet dat criminele activiteiten de integriteit van onze hele voedselketen ter discussie stellen, een van de economische steunpilaren van de Europese Unie”, zei hij dinsdag na het overleg in Estland.

In Nederland gaat Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State en voormalig minister van Justitie, onderzoeken hoe de eiercrisis heeft kunnen ontstaan. Ook zal ze aanbevelingen doen om de voedselveiligheid te verbeteren. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat een onderzoek doen naar de crisis en het functioneren van het voedselveiligheidssysteem.