Filmoverzicht: Losgeslagen vriendinnen en sleetse clowns

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films die deze week uitkomen. Met onder andere: ‘It’, ‘Knife in the Clear Water’, ‘The Beguiled’ en ‘Girls Trip’.

 • ●●●●

  The Beguiled: Drama

  Bij het plukken van paddenstoelen vindt Amy een gewonde soldaat. Ze neemt hem mee naar het door Miss Martha (Nicole Kidman) geleide meisjesinternaat in Virginia, waar zij een van de leerlingen is. The Beguiled, dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, gaat over de impact die korporaal John McBurney (Colin Farrell) op alle vrouwen heeft, van het jongste meisje dat graag in de natuur verkeert tot Miss Edwina (Kirsten Dunst), die er lesgeeft. Eerst is er de vraag of McBurney, een yankee die vecht voor het vijandelijke Noordelijke leger, wel te vertrouwen is. Daarna draait het om de verlangens die McBurney, al dan niet bewust, bij de vrouwen losmaakt. Edwina ziet een kans om via hem het internaat te verlaten en Alicia (Elle Fanning) projecteert haar ontluikende seksuele gevoelens op hem. Waarbij het altijd de vraag is of object van begeerte John een onschuldige charmeur is of een slang die de rust en vrede in het paradijs komt verstoren. Lees de recensie: Is Coppola’s soldaat een onschuldige charmeur of slang in het paradijs?

  Regie: Sofia Coppola. Met: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell. In: 29 bioscopen.

 • ●●●●

  Félicité: Melodrama

  Félicité kan met gemak zo’n film zijn die je je hele leven bijblijft als je de Congolese zangeres en hoofdrolspeelster Véro Tshanda Beya Mputu eenmaal hebt horen zingen. Regisseur Alain Gomis spon een heel verhaal om haar heen, waarin hij in zijn losse, semi-documentaire, maar hoogenergetische observaties ruimte vond voor een film over alles (liefde, corruptie, feminisme, het drama Afrika). Maar de scènes waar het er echt toe doet zijn die waarin zijn hoofdpersoon met de Kasai Allstars het podium betreedt, als haar gezicht het licht van de nacht opvangt en haar stem een echo wordt van alles wat er de hele dag om haar heen is: al het lawaai en alle pijn. Lees de recensie: De onvergetelijke stem van een Congolese moeder

  Regie: Alain Gomis. Met: Véro Tshanda Beya Mputu, Gaetan Claudia, Papi Mpaka. In: 19 bioscopen.

 • ●●●●●

  Girls Trip: Komedie

  Girls Trip is de nieuwste van een golf films met losgeslagen vriendinnen. Wel een van de betere: de komedie weet nu en dan te verrassen en is daardoor behoorlijk grappig.

  De talloze cocktails breken het personage van actrice Jada Pinkett Smith zuur op als ze halverwege een kabelbaan tussen twee feestlocaties stilhangt. De schaarsgeklede veertiger Lisa kan niets anders dan het feestpubliek onder haar verrassen op een urinedouche. Wie de trailer bekijkt van Girls Trip verwacht de zoveelste ranzige vriendinnenkomedie, deze keer gemaakt door een grotendeels Afro-Amerikaanse cast en crew. Lees de recensie: Goede grappen afgewisseld met urinedouches

  Regie: Malcolm D. Lee. Met: Regina Hall, Queen Latifah, Jada Pinkett Smith, Tiffany Haddish. In: 57 bioscopen.

 • ●●●●●

  It: Horror

  Conceptueel was It nooit het meest overtuigende monster van horrorschrijver Stephen King. Een interdimensionale alien die elke 27 jaar ontwaakt in het dorp Derry, Maine, om zich te voeden met – ja, wat eigenlijk? Kinderangst, kindervlees? Angst is het zout op het vlees, legt It in de roman uit. Het horrormonster exploiteert de nachtmerries van de ‘Loserclub’: prepubers die om allerlei redenen – obees, zwart, joods, stotterend, dominante moeder, misbruikvader – buiten de boot vallen. Waarom zij? Omdat ze kwetsbaar zijn: It is een uitvergroting van de bullebakken die de ‘Loserclub’ in het dagelijkse leven treiteren. Alleen solidariteit kan ze redden.

  De nieuwste versie van It, naar het boek van Stephen King, is een nogal fantasieloze kopie van de populaire miniserie uit 1990. Met betere special effects, dat wel. Lees de recensie: Een horrorclown en Loserclub die wat sleets aanvoelen

  Regie: Andy Muschietti. Met: Jaeden Lieberher, Bill Skarsgård, Nicholas Hamilton. In: 107 bioscopen.

 • ●●●●

  Spaak: Drama

  Hoe meer films Steven de Jong (Stuk!, De Hel van ’63, Kameleon 2 ) maakt, hoe slechter ze worden. Spaak is het voorlopige dieptepunt. De film is gebaseerd op het levensverhaal van Paul Rood, een wielrenner die drugs smokkelde. Rood schreef er een ‘geromantiseerde biografie’ over, eentje die nu nog eens veel verder is geromantiseerd.

  Vreemde camerahoeken, montagetrucjes, amateuristisch acteren, Spaak is een dieptepunt.
  Lees de recensie: Elke scène is een uitroepteken in ‘Spaak’

  Regie: Steven de Jong. Met: Tim Douwsma, Aart Staartjes, Valerie Pos, Raymond Thiry, Jack Wouterse. In: 25 bioscopen.

 • ●●●●

  The Net (Geumul): Satire

  De Noord-Koreaanse visser Chul-woo drijft op een ochtend af van de Noord-Koreaanse naar de Zuid-Koreaanse wateren, en veroorzaakt bijna een militair en achter de schermen een diplomatiek conflict. Terwijl Zuid-Koreaanse overheidsbeambten uit alle geledingen proberen te ontdekken of hij een overloper of een spion is, zaait regisseur Kim Ki-duk steeds meer verwarring over de vraag in welke totalitaire staat we nu eigenlijk zijn en voert ons binnen in een doolhof van paranoia en argwaan. Lees de recensie: Doolhof van paranoia en argwaan in beide Korea’s

  Regie: Kim Ki-duk. Met: Ryoo Seung-bum, Lee Won-geun, Kim Young-min. In: 10 bioscopen.

 • ●●●●●

  Knife in the Clear Water (Qingshui li de daozi): Drama

  Knife in the Clear Water is de eerste speelfilm over de islamitische Hui-Chinezen. Maar het is geen politieke film volgens regisseur Xuebo Wang: „Film is kunst.”

  De film maakt ook nieuwsgierig naar specifieke omstandigheden, waar hij misschien om politieke, en misschien om andere redenen weg van blijft. Wang is stellig: „Ik geloof helemaal niet in politieke of sociale films. Ik zie film in de eerste plaats als een kunstvorm. Wat mij aansprak was het verhaal.”

  Knife in the Clear Water gaat over een oude man die volgens gebruik na de dood van zijn vrouw zijn koe moet offeren. „Een koe waarvan hij zielsveel houdt. In die zin is de hele film ook een kroniek van een aangekondigde dood. Zijn vrouw is dood. Zijn koe moet dood. En hoe lang zal hij het nog maken? Het boek zit vol met beschrijvingen van hoe hij zich voelt en wat hij denkt. Hoe vertaal je dat zonder tekst en voice-over?” Lees de recensie: Wachten op de dood van een koe

  Regie: Xuebo Wang. Met: Yang Shengcang, Zhou Jinhua. In: 16 bioscopen.