Eigen risico stijgt volgend jaar naar 400 euro

De stijging met 15 euro per jaar staat in conceptstukken van het demissionaire kabinet voor Prinsjesdag.

De Spoedeisende Hulp van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Het verplichte eigen risico in de zorg zal volgend jaar stijgen van 385 naar ongeveer 400 euro. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving hierover in het AD en De Telegraaf. Het bedrag staat in conceptstukken van het demissionaire kabinet voor Prinsjesdag.

Volgens de kranten gaat het kabinet er ook van uit dat de premie voor zorgverzekeringen volgend jaar zal stijgen, met ongeveer 6 euro per maand naar gemiddeld zo’n 114 euro per maand. De definitieve zorgpremie moet worden vastgesteld door de zorgverzekeraars.

Als de zorgpremie stijgt, stijgt de zorgtoeslag voor mensen met een lager inkomen, automatisch mee. Volgens het AD en De Telegraaf stijgt dezorgtoeslag volgend jaar met 65 euro. Daar zou het demissionaire kabinet nog eens 65 euro aan willen toevoegen om de koopkracht van minima op peil te houden.

Dat de zorgpremie omhoog zou gaan volgend jaar, werd al verwacht. Alle vier de grote zorgverzekeraars leden namelijk vorig jaar verlies

Eind deze week komen er nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over koopkracht en loonstijgingen. Dan kunnen de bedragen in de conceptstukken nog veranderen.

De zorgkosten stijgen al jaren, door de vergrijzing en doordat er steeds betere en duurdere zorg beschikbaar komt. Het verplichte eigen risico steeg van 150 euro in 2008 naar 385 euro nu.

Van de partijen die een nieuw kabinet proberen te vormen, willen CDA en ChristenUnie het eigen risico verlagen met ongeveer 100 euro. Dat zou duur zijn, berekenden ambtenaren van het ministerie van Financiën: zo’n 1,1 miljard euro structureel.