Deense uitvinder: dood Kim Wall was een ongeluk

De Zweedse journalist Kim Wall is om het leven gekomen door een zwaar luik dat op haar hoofd viel. Dat verklaarde althans verdachte Peter Madsen dinsdag in de rechtszaal. De uitvinder zit in voorarrest op verdenking van het doden van Wall en het verminken van haar lichaam.

Madsen zei dat hij op de onderzeeër waar hij Wall ontving een luik voor haar openhield. „Ik verloor mijn evenwicht en het luik viel dicht”, verklaarde hij. „Kim was ernstig gewond geraakt en lag in een plas bloed.” Hij zei haar daarna een zeemansgraf te hebben gegeven. Vervolgens zou hij in de onderzeeboot een einde aan zijn leven hebben willen maken.

Madsen heeft steeds ontkend dat hij Wall opzettelijk om het leven heeft gebracht. Hij heeft nu voor het eerst details gegeven over het ongeluk. Overigens ontkent hij het lichaam van de jonge vrouw in stukken te hebben gesneden. De Zweedse journalist ging op 10 augustus aan boord van de onderzeeboot die Madsen had gebouwd. Daarna werd niets meer van haar vernomen. Madsen werd de volgende dag gered van de zinkende onderzeeër maar Wall was spoorloos.

Aanvankelijk beweerde Madsen dat hij Wall had afgezet aan land. Later vertelde hij dat ze door een ongeluk om het leven was gekomen. Vervolgens werd de romp van Wall, zonder armen, benen en hoofd, aangetroffen.

De rechtbank gaf opdracht tot een psychologisch onderzoek van de verdachte en verlengde het voorarrest met veertien dagen. (Reuters)

    • Belia Heilbron