Caraïbisch gebied Bovenwindse Eilanden zoeken dekking voor orkaan Irma

Foto Lionel Chamoiseau/AFP

Bewoners en toeristen op Sint-Maarten slaan dinsdag drinkwater en andere boodschappen in, in afwachting van orkaan Irma. Voorspeld wordt dat Irma woensdagochtend Nederlandse tijd over de Bovenwindse Eilanden trekt, de Nederlandse eilandengroep waartoe ook Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba behoren. Het Amerikaanse weerbureau NOAA noemt Irma een „extreem gevaarlijke orkaan” in de vijfde en zwaarste categorie. Twee schepen met extra militairen en hulpgoederen zijn dinsdag van Curaçao en Aruba naar de Bovenwindse eilanden vertrokken. Ook zijn er mariniers, aangevuld met de Arubaanse militie, per vliegtuig afgezet om de lokale autoriteiten en bewoners te helpen bij voorbereidingen en eventuele noodhulp.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) heeft voor Irma een ‘weerimpactteam’ opgezet met vertegenwoordigers van verschillende ministeries. (NRC)