Basisschoolleraren opgeroepen tot staking

PO-front wil meer geld voor het basisonderwijs zodat de werkdruk verlaagd kan worden en docenten een “eerlijk” salaris krijgen.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Basisschoolleraren gaan op 5 oktober een dag staken. Actiegroep PO-front, een samenwerking tussen bonden, schoolleiders, schoolbesturen en leraren in het primair onderwijs, eist een beter salaris voor leerkrachten en een lagere werkdruk. De actievoerders hebben er geen vertrouwen in dat de huidige formerende partijen genoeg geld hiervoor vrij zullen maken.

Het PO-Front spreekt in een verklaring van “code rood” in het basis- en speciaal onderwijs. Tijdens de staking wordt een manifestatie georganiseerd in het Zuiderpark in Den Haag. Het is onduidelijk hoeveel docenten meedoen, maar uit een peiling van het collectief zou blijken dat het overgrote merendeel van schoolbesturen aangeeft achter de actie te staan. PO-front:

“De politiek aarzelt om werk te maken van een aantrekkelijker beroep, met een eerlijk salaris en een lagere werkdruk. Zij negeren de stormwaarschuwingen.”

Er zou structureel 900 miljoen euro nodig zijn voor het verhogen van salarissen en 500 miljoen euro voor het verminderen van de werkdruk. Maar Den Haag heeft laten blijken dat er in de nieuwe begroting waarschijnlijk niet zo veel geld zal worden vrijgemaakt. Voorzitter van CNV Onderwijs Loek Schueler: “De vage toezeggingen waar de politiek tot nu toe mee komt zijn onvoldoende voor structureel beter onderwijs.”

Lees ook: Asschers harde eisen zijn toch niet zó hard

Vorige week dreigde demissionair vicepremier Asscher nog met kabinetscrisis als er niet genoeg geld zou komen voor het onderwijs. Uiteindelijk ging de PvdA-leider akkoord met een mondelinge toezegging van premier Rutte dat er in de formatie “een substantieel bedrag” voor leraren op de begroting komt. Een bedrag van 270 miljoen euro werd genoemd, wat volgens Schueler niet genoeg is.

Minder betaald, vaak een burn-out

Er heerst al langer onvrede in het basisonderwijs. In juni voerden docenten actie door leerlingen het eerste uur vrij te geven om aandacht te vragen voor het personeelstekort. Demissionair staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) erkende eerder dat dit tekort de komende acht jaar zal groeien naar 10.000 arbeidsplaatsen als er niets wordt gedaan.

Als gevolg van de hoge werkdruk bezwijken veel leraren door de stress. Uit een enquête van het onderzoeksinstituut TNO blijkt dat één op de vijf docenten last heeft van een burn-out.

Lees ook: Leraren willen nu écht minder druk, beter salaris en meer collega’s

Ook krijgen docenten in het primaire onderwijs minder betaald dan tweedegraads docenten in het voortgezet onderwijs. Uit recente cijfers blijkt dat dit verschil de afgelopen tien jaar alleen maar is gegroeid. Bruto verdient een docent op de middelbare school gemiddeld twintig procent meer.