Suu Kyi: nepnieuws helpt ‘terroristen’ in Birma

Met de term ‘terroristen’ verwijst de Nobelprijswinnares naar de Rohingya-opstandelingen die op 25 augustus politieposten aanvielen.

Moslims demonstreren in Indonesië tegen het geweld dat de Rohingya-moslims in Birma te verduren krijgen. Op hun protestbord geven zij onder anderen Aung San Suu Kyi (rechts) de schuld van de crisis.
Moslims demonstreren in Indonesië tegen het geweld dat de Rohingya-moslims in Birma te verduren krijgen. Op hun protestbord geven zij onder anderen Aung San Suu Kyi (rechts) de schuld van de crisis. Foto Adi Weda / EPA

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi wijt de crisis die al 146.000 Rohingya-moslims Birma heeft doen ontvluchten grotendeels aan nepnieuws en verkeerde informatie. Dat meldt persbureau AP. De Rohingya worden in het overwegend boeddhistische Birma al tijden onderdrukt en de laatste tijd met geweld verdreven. Volgens persbureau Reuters zijn er bij dat recente geweld in Birma al zeker 400 mensen om het leven gekomen.

Ook woensdag werden weer vijf lichamen van Rohingya’s gevonden in het water van de Baai van Bengalen. De vijf verdronken toen hun bootje, waarmee zij waarschijnlijk Birma probeerden te ontvluchten, kapseisde.

Suu Kyi is niet de president van Birma, maar wel de belangrijkste leider binnen de regeringspartij van het land. De internationale druk op haar, om zich uit te spreken tegen de verdrijving van de Rohingya-minderheid richting buurland Bangladesh, groeide de afgelopen tijd snel. In Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, gingen zelfs duizenden mensen uit protest tegen het geweld in Birma de straat op.

Regering verdedigt ‘alle mensen’ in Rakhine

Volgens een verklaring vertelde Suu Kyi de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdagavond in een telefoongesprek dat haar regering “alle mensen” in de westelijke deelstaat Rakhine verdedigt. Daarbij noemde ze de Rohingya dus niet bij naam.

Suu Kyi maakte Erdogan daarnaast nogmaals duidelijk dat de foto’s van dode Rohingya’s, die Erdogans vicepremier Mehmet Simsek onlangs op Twitter plaatste, nepnieuws betroffen en niet gerelateerd waren aan de huidige crisis. Simsek verwijderde de foto’s eerder al van zijn Twitter-account, nadat dit duidelijk was geworden.

Volgens Suu Kyi helpt foute informatie zoals dergelijke foto’s de zaak van “terroristen”. Met die term verwijst zij naar de Rohingya-opstandelingen die op 25 augustus politieposten aanvielen. Die aanvallen vormden de aanleiding voor de huidige militaire tegenreactie die de vluchtelingenstroom op gang bracht. Ze noemde de foto’s die Simsek deelde “slechts de punt van een enorme ijsberg aan verkeerde informatie”.

Groeiende internationale druk op Suu Kyi

Vooralsnog lijkt het er dus op dat Suu Kyi niet bezwijkt voor de internationale druk. NRC-correspondent Annemarie Kas schreef dinsdag:

“Internationaal neemt de druk op Aung San Suu Kyi toe. De baas van de Verenigde Naties, António Guterres, zei zich ernstig zorgen te maken over de situatie in Birma, hij sprak over de verantwoordelijkheid die de regering heeft om voor veiligheid en hulp te zorgen “voor iedereen die het nodig heeft”. Ook collega-Nobelprijswinnaar Malala liet van zich horen. De wereld wacht op Aung San Suu Kyi om deze tragische behandeling van Rohingya te veroordelen, schreef Malala. En in Indonesië, waar vooral moslims wonen, loopt een petitie om Aung San Suu Kyi haar Nobelprijs af te nemen. In 1991 kreeg ze de vredesprijs voor haar strijd voor vrijheid en democratie in Birma.”

Lees ook waarom Aung San Suu Kyi zich niet expliciet tegen de verdrijving van de Rohingya’s lijkt te willen uitspreken: Nobelprijswinnares Suu Kyi laat leger Birma begaan tegen Rohingya

Birma krijgt steun uit India

Toch krijgt Suu Kyi hier en daar ook steun. Zo zei de premier van India, Narendra Modi, dat hij de zorgen van Birma over het “extremistische geweld” in de deelstaat Rakhine deelt. Hij doelde daarmee op de aanvallen van de islamitische Rohingya-opstandelingen. Het overwegend hindoeïstische India heeft al vele jaren af en toe te maken met aanslagen door de islamitische minderheid in het land. Modi zei na een ontmoeting met Suu Kyi:

“We delen jullie zorgen over het extremistische geweld in Rakhine en in het bijzonder het geweld tegen veiligheidstroepen en hoe onschuldige levens zijn geraakt.”

‘Birma plaatst landmijnen langs de grens met Bangladesh’

Het lijkt er bovendien op dat het leger van Birma de Rohingya-moslims niet alleen probeert te verdrijven naar Bangladesh, maar er ook alles aan doet om hen daar permanent te houden.

Twee anonieme bronnen binnen de regering van Bangladesh melden aan persbureau Reuters dat Birma de afgelopen drie dagen mijnen heeft geplaatst in gebieden langs de grens. Die zouden een terugkeer van de Rohingya’s moeten bemoeilijken.

Bangladesh kwam er via fotomateriaal en informatie van informanten in het gebied achter dat Birma de mijnen plaatst, zeggen de twee bronnen. De regering van Bangladesh zal een formeel protest indienen tegen de plaatsing van de mijnen.