VN: 123.000 Rohingya gevlucht voor geweld Birma

Na een hertelling bleek het aantal vluchtelingen aanzienlijk hoger te liggen dan eerder deze week werd gemeld.

Rohingya vluchten met hun bezittingen op een bootje naar Bangladesh.
Rohingya vluchten met hun bezittingen op een bootje naar Bangladesh. Foto Bernat Armangue/AP

Het aantal Rohingya-moslims dat de afgelopen weken gevlucht is voor het oplaaiende geweld in Birma is opgelopen tot minstens 123.000. Dat is dinsdag gebleken uit een hertelling van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, schrijft AP.

Maandag zeiden hulporganisaties nog dat 87.000 moslims uit de oostelijke deelstaat Rakhine waren gevlucht. Na de hertelling bleek dit aantal aanzienlijk hoger te liggen. Volgens de woordvoerder van de UNHCR is het niet zo dat de afgelopen 24 uur nog eens tienduizenden mensen de grens overgestoken zijn naar Bangladesh. Toch is de situatie “zeer zorgelijk” en wordt verwacht dat het aantal vluchtelingen nog verder zal stijgen.

Lees ook: Birma legitimeert geweld en noemt Rohingya terroristen

Dagelijks steken er duizenden mensen de grens over naar buurland Bangladesh. Vaak moeten vluchtelingen dagen lopen voordat ze in veiligheid zijn. Tientallen Rohingya zijn de afgelopen weken verdronken toen ze probeerden de rivier tussen beide landen over te steken. Opvang voor de duizenden nieuwkomers is een probleem omdat de reeds bestaande vluchtelingenkampen in Bangladesh al vol zitten.

De laatste vluchtelingenstroom begon in augustus nadat Rohingya-rebellen aanvallen uitvoerden op tientallen politieposten. Het Birmese leger reageerde vervolgens met “opruimacties” in de regio. Het leger en de rebellen beschuldigen elkaar ervan wreedheden te plegen. Volgens vluchtelingen steekt het Birmese leger op grote schaal huizen in brand.

Lees ook: Hulporganisatie MOAS gaat van Libië naar de Rohingya

Vorige week zei het Birmese leger dat honderden doden zijn gevallen bij de gevechten. De meeste slachtoffers zouden “extremistische rebellen” zijn.

Stelselmatige discriminatie

De islamitische Rohingya vormen een minderheid in het overwegend boeddhistische land. Uit een rapport van de VN eerder dit jaar bleek dat ze stelselmatig worden gediscrimineerd, en dat veiligheidsdiensten zich schuldig hebben gemaakt aan moordpartijen, martelingen en verkrachtingen.

In meerdere landen met een overwegend islamitische bevolking waren de afgelopen dagen demonstraties naar aanleiding van de escalatie in Rakhine. Indonesië, Pakistan en Bangladesh hebben het geweld in Birma veroordeeld. Maleisië heeft dinsdag de Birmese ambassadeur op het matje geroepen vanwege de situatie.