Britse militairen gearresteerd voor beramen terreur

De mannen zouden deel uitmaken van de groep National Action, een extreemrechtse organisatie die sinds vorig jaar verboden is in het Verenigd Koninkrijk.

Jo Cox werd in juni 2016 doodgestoken door een man met extreemrechtse sympathieën.
Jo Cox werd in juni 2016 doodgestoken door een man met extreemrechtse sympathieën. Foto Matt Dunham/AP

De Britse politie heeft dinsdag vier mannen gearresteerd wegens deelname aan een verboden extreemrechtse groep en het voorbereiden van terreurdaden. Het Britse ministerie van Defensie bevestigt volgens AP dat het gaat om militairen.

De mannen zijn tussen de 22 en 32 jaar oud. Ze werden aangehouden op verdenking van het “opdragen, voorbereiden en opzetten van terreurdaden”. Volgens de politie maken ze deel uit van de groep National Action, de eerste neonazi-organisatie die vorig jaar werd verboden na de moord op het Britse parlementslid Jo Cox door een man met extreemrechtse sympathieën. National Action prees de actie.

Wat de verdachten precies van plan waren, is niet bekend. Het viertal hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd voor deelname aan of steun van de rechts-extremistische groep. Ze zitten vast in een politiebureau in de Engelse regio West Midlands.

Lees ook: Helpen al die maatregelen tegen terrorisme eigenlijk wel?

De arrestaties in Birmingham, Ipswich, Northampton en Powys waren volgens de politie goed voorbereid en werden uitgevoerd door anti-terreureenheden. Er zou er geen gevaar zijn geweest voor de bevolking. Ook werden er huiszoekingen gedaan. De politie zou zich gebaseerd hebben op informatie van inlichtingendiensten.

Eerder dit jaar werd bekend dat onderzoek loopt naar meer dan tweehonderd Duitse militairen. Lees ook dit interview met politicologe Sarah de Lange: ‘Neonazi’s denken: dit is ons moment’

Terreurdreiging

In Groot-Brittannië geldt op het moment het op een na hoogste terreurniveau. Eerder dit jaar kwamen in Manchester 35 mensen om het leven bij een aanslag van een vermeende jihadist. In juni overleed een man toen een busje inreed op een groep moslims bij een moskee in Londen.