Vier Amerikaanse vrouwen in kwartfinales US open

Na Venus Williams en Sloane Stephens drongen ook Coco Vandeweghe en Madison Keys door tot de laatste acht.

Madison Keys na haar zege op Elina Svitolina.
Madison Keys na haar zege op Elina Svitolina. Foto Matthew Stockman/AFP

Toeschouwers van de US Open houden zicht op volledig Amerikaanse halve finales in het vrouwentoernooi. Nadat Venus Williams en Sloane Stephens op maandagnacht al doordrongen tot de laatste acht wonnen dinsdag ook Coco Vandeweghe en Madison Keys hun partij in de vierde ronde. Daardoor staat in elke kwartfinalepartij nu een Amerikaanse.

Het is voor het eerst in vijftien jaar dat er zo veel Amerikanen bij de laatste acht van het vrouwentoernooi in Queens staan. In 2002 was zelfs sprake van vijf Amerikaanse kwartfinalisten, onder wie Jennifer Capriati, Lindsay Davenport en Monica Seles. De finale werd toen een eindstrijd tussen de gezusters Williams, waarin Serena won van Venus.

Vooral de overwinning van de als vijftiende geplaatste Madison Keys kwam als een verrassing. De Amerikaanse nam het in de vierde ronde op tegen Elina Svitolina, die door haar goede vorm in aanloop naar de US Open als titelkandidate gold. De nummer drie van de plaatsingslijst verloor echter na drie sets: 7-6 (2), 1-6 en 6-4.

Moeilijkste loting voor Vandeweghe

In de kwartfinale krijgt Keys te maken met een tegenstander van minder formaat. Ze treft dan Kaia Kanepi uit Estland, die 418de van de wereld is. Coco Vandeweghe staat tegenover de op papier zwaarst mogelijke tegenstander. Na haar overwinning op de ongeplaatste Lucie Safarova loot zij nu Karolína Plíšková, de nummer één van de wereldranglijst.

Mochten Keys en Vandeweghe beiden winnen, dan treffen zij elkaar in de halve finale. Dat geldt ook voor Williams en Stephens. Williams speelt in de kwartfinale tegen Petra Kvitova, die vorige ronde verrassend favoriete Garbiñe Muguruza versloeg. Stephens treft Anastasija Sevastova, die in de vierde ronde een einde maakte aan de opmars van Maria Sjarapova.

Thiem en Goffin verliezen

Bij de mannen beperkt de Amerikaanse inbreng zich in de kwartfinales tot één, de als zeventiende geplaatste Sam Querrey. Hij won op maandag in de vierde ronde van Mischa Zverev en treft in de kwartfinales Kevin Anderson uit Zuid-Afrika. Tot dusver kwam Querrey nooit verder dan de vierde ronde op Corona Park in Flushing Meadow.

Uitgeschakeld werden dinsdagochtend David Goffin en Dominic Thiem, de nummer negen en nummer zes van de plaatsingslijst. Goffin ging in drie sets onderuit tegen Andrej Roebljov, die bij de laatste acht Rafael Nadal treft. Thiem verloor van hardhitter Juan Martín del Potro, die in de volgende wedstrijd tegen Roger Federer speelt.